Het schoolplein van de Thijsseschool.
Het schoolplein van de Thijsseschool. Foto: Gerard Timmerman

Op plek scholen

mogen straks huizen

Percelen in Den Burg die vrijkomen als de basisscholen onder één dak komen, zijn straks beschikbaar voor woningbouw.

Huizenbouw op kavels die nu een maatschappelijke bestemming hebben, is één van de bepalingen die is opgenomen in het ontwerp bestemmingsplan Den Burg dat vanaf 29 mei ter visie ligt. Daarin zijn onder meer de uitkomsten van de zogeheten Retailvisie verwerkt. Daarin staat bijvoorbeeld hoeveel horeca en detailhandel de lokale economie kan hebben. Voor heel Texel komt dat neer op geen of een zeer geringe toename. Centrum 1, het "rondje" door het centrum van Den Burg is in het plan als "kernwinkelgebied" opgenomen, met bestaande detailhandel in de "uitlopers" Waalderstraat en Kogerstraat. De bestemming "Centrum 2" is toegekend aan de uitlopers van het centrum waar geen sprake is van detailhandel. Het college meldt dat "in beide bestemmingen onder voorwaarden een wijziging naar horeca mogelijk is". Met deze voorwaarde wordt onder meer de bevindingen in de Retailvisie bedoeld, dus de lat ligt hoog. De omzetting van een winkel- naar horecapand in de Gravestraat, zoals recent op basis van oude rechten is gebeurd, zal in de praktijk niet meer voorkomen.

De vestiging van een winkel in de Wilhelminalaan, zoals bakker Timmer graag wilde, is volgens dit plan niet mogelijk. Makkelijker is het om een horecapand om te zetten in een woning.

Bij een aantal woonbestemmingen is de regel opgenomen die (nieuwe) zijwaartse uitbreiding van het huis uitsluit, dit in afwijking van de bestaande regels. Voor bestaande gebouwen is voor de voorgevel een regeling opgenomen. Voor wat betreft goot- en bouwhoogten is het plan zo gemaakt dat ongelijke hoogtes worden voorkomen. Het perceel Welkoop is ingetekend als een zogeheten "uitwerklocatie".

Grote projecten, zoals het te bouwen onderwijscentrum voor basisscholen en de nieuwe sporthal, waarvan de (postzegel) bestemminsplannen zijn vastgesteld of in voorbereiding, zijn uit de verbeelding (de kaart) van het ontwerpplan gehaald.