Geen steun vanuit politiek voor

coupurevariant Texels Belang

"Als je iets verder de Heemskerckstraat inloopt, heb je alsnog een ladder en mijn postuur nodig om over de coupure heen te kunnen kijken in plaats van er tegen aan." GroenLinks-raadslid Jaap Vlaming was niet de enige die dinsdag sceptisch was over de coupurevariant die Texels Belang tijdens de commissievergadering op tafel legde.

Texels Belang had onderzoek gedaan en vond genoeg argumenten om een amendement in te dienen. Daarin schreef de partij: "op internet kom je met de zoekterm 'hoe hoog ligt jouw dorp of stad?' op de site van www.krnwtr.nl die zeer nauwkeurig de hoogte bepaalt van heel Nederland. Op deze site blijkt dat de kruising Heemskerckstraat- Barentszstraat gelegen is op 2.15 - 2.20 m. + NAP. Dat betekent dat de drempel van de coupure op 1.45 - 1.50 t.o.v. straatniveau komt te liggen. Daar kun je overheen kijken en geeft ons inziens een mogelijkheid tot verbinding van dorp en haven."

De overige partijen stellen dat de Heemskerckstraat dusdanig afloopt dat je alleen wat aan deze coupure hebt als je vlak voor de dijk staat. Daarnaast vielen diverse partijen over het kostenplaatje. Dit werd terecht gecounterd door Texels Belang. Eind vorig jaar werd namelijk ingestemd met het voorstel om de opties voor een coupure te blijven bekijken. Jan Aris Eelman (Eiland Belang) betwijfelt de brede steun voor de coupure in het algemeen, volgens hem is het vooral een wens van betrokken ondernemers. "De bewoners die ik gesproken heb, hoeven niet zo nodig een coupure."

Afgaande op de geluiden in de commissievergadering heeft het amendement van Texels Belang weinig tot geen kans van slagen. Ook het college ziet vanwege de afloop van de Heemskerckstraat weinig in deze plannen. "De situatie aan beide zijden van de huidige trap/vroegere plaats van de coupure in het verlengde van de Heemskerckstraat is complex. Er is weinig ruimte door de strak langs de dijk lopende wegen en al een fors hoogteverschil tussen de Laagwaalderweg en de Heemskerckstraat, dat op een kort stuk overbrugd wordt en waardoor de laatste panden aan de Heemskerckstraat nu al een verdiept trottoir langs de gevel hebben. Een (forse) vergroting van dat hoogteverschil is nauwelijks meer op een mooie manier op te vangen, waardoor al snel noodgedwongen een trap zal blijven bestaan. Bovendien is er niet of nauwelijks sprake van zichtlijnen van dorp naar haven en andersom", stelt het college.

Wel wordt gekeken naar wat voor overgang er uiteindelijk over de dijk dient te komen. In plaats van een trap wordt gedacht over een traploze variant die ook geschikt is voor mindervaliden.