Gerard Loos, deelnemer aan de Ronde om Texel sinds 1980.
Gerard Loos, deelnemer aan de Ronde om Texel sinds 1980.

Ronde is weerzien met veel oude bekenden

Drie luttele seconden hielden Gerard Loos uit het Spaanse Valencia in 1995 van de eindoverwinning af. In 1990 had hij echter de zogeheten Line Honours te pakken door als eerste te finishen op het strand bij Paal 17 tijdens de Ronde om Texel.

Twee hoogtepunten van de catamaranzeiler die zaterdag 10 juni voor de 38ste keer meedoet aan de Ronde om Texel. De eerste twee edities miste hij, maar sinds 1980 is Loos altijd van de partij geweest. In verband met het 40-jarig jubileum van de Ronde kijkt de Texelse Courant de komende tijd met een aantal prominente zeilers terug op de Ronde. Loos is de eerste in de rij.

Voor hem is de Ronde een jaarlijks weerzien met veel oude bekenden en vrienden geworden waar hij naar uitkijkt. Meestal is hij al een week van tevoren op het eiland en doet hij mee aan de Texel Dutch Open in aanloop naar de Ronde. Als professioneel zeiler voer Loos door de jaren heen op verschillende typen catamarans, waaronder een Tornado waarop hij in 1995 samen met Frank Putters voer. Ze waren snel, maar op basis van de Texelrating legden ze het op drie seconden af tegen Chris Clevenot en Yvon Quernec die toen in een Hobie Tiger voeren. Het verschil zat hem achteraf bekeken in de grootte van de zeilen. Als Loos en Putters een andere fok hadden gebruikt, had dat een punt gescheeld in de Texelrating en waren ze mogelijk wel de overallwinnaars van de Ronde geworden.

Met plezier denkt Loos terug aan 1990 toen hij samen met Putters in een aangepaste Prindle meedeed en als first finisher over de streep kwam. "Van de fabrikant mochten we toen de naam Prindle niet gebruiken, dus hebben we de boot maar de PGF genoemd. Dat stond voor de Prindle van Gerard en Frank. Nadat we gewonnen hadden, keek de fabrikant er toch weer anders tegenaan." Loos werd in 1990 samen met Peter Loos ook eerste in de Prindle 19-klasse van het EK catamarans dat toen tijdens de Ronde werd gehouden.

De afgelopen tien jaar deed Loos mee aan de Ronde met Pieter van Ruitenburg, eigenaar van een strandpaviljoen in Katwijk. Vorig jaar, toen het bijna windstil was, kwamen de twee tot aan de vuurtoren alwaar ze tot hun teleurstelling bij de gate uit de wedstrijd werden gehaald. Volgens Loos was het verstandiger geweest als de boten toen een half uur eerder waren gestart. "Dan hadden meer boten op tijd bij de gate kunnen zijn en de wedstrijd uit kunnen varen. De zeilers die al lang meedoen hebben de nodige kennis en die delen we graag met de organisatie om alles goed te laten verlopen. Voor een deelnemer is het uiteindelijk het mooiste als je de Ronde kunt uitvaren." Als oudgediende kijkt Loos met wisselende gedachten naar de foils die in opmars zijn in het catamaranzeilen. Dankzij die draagvleugels komen de rompen van de catamarans bij harde wind uit het water en scheert de boot enkel nog op de draagvleugels over het water. "Je moet bijna een piloot zijn om daarmee om te kunnen gaan. Maar als er weinig wind staat, heb je niet veel aan de foils."

Leeftijd is geen enkele issue voor de 64-jarige Loos en de 59-jarige Van Ruitenburg om aan de Ronde mee te doen. "Het gaat erom dat je conditioneel fit bent en jezelf ook fit voelt. Dan kun je er een mooie wedstrijd van maken."