Afsluiting strand Ceres woensdag beklonken

Hekken op het buitendijkse fietspad. Nu bij De Schorren, straks waarschijnlijk ook tussen Oudeschild en Ceres, als de zandige dijk is aangelegd.

In de aanloop naar de definitieve besluitvorming door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is nogmaals onderzocht of alle mogelijkheden voor recreatief medegebruik in het plan zijn benut. Conclusie is dat elke uitbreiding van de toegankelijkheid van het gebied te grote risico's oplevert voor het behalen van de doelstellingen voor de beoogde natuurontwikkeling. "Het advies van de Commissie voor de MER (Milieu Effect Rapportage) onderschrijft dit." Volgens HHNK zijn er in de nabije omgeving goede alternatieven aanwezig voor de huidige vormen van gebruik (het Waddenstrandje). De gemeente Texel onderschrijft dit voldoende volgens HHNK. In Oudeschild laaiden de emoties over de afsluiting tijdens de dorpenronde onlangs hoog op. Burgemeester Uitdehaag zei er toen alles aan te doen om in overleg met het Hoogheemraadschap in het nieuwe plan alsnog een gedeelte strand toegankelijk te maken. Maar getuige de rode streep die buitendijks is getekend en die begint tussen Oudeschild en De Schans tot aan Ceres, is hij niet in die opzet geslaagd en gaat de boel op slot. Het fietspad tot Ceres komt op het bestaande pad binnendijks, dan tot circa gemaal Prins Hendrik op de kruin van de bestaande dijk en daarna tot aan Polder 't Horntje op het nieuwe duin. Wie het nieuwe natuurgebied gaat beheren, is nog niet bekend. Hiervoor zijn volgens HHNK twee manieren, die worden onderzocht. Zorgen bestaan er dat via het spuiwater van de gemalen De Schans en PH-polder het effect van zoet water mogelijk kan leiden tot sterfte van het bodemleven in de nieuwe lagune. Maar op grond van een studie concludeert het hoogheemraadschap dat verzoeting niet zal optreden. In de commissie waren nog verschillende vragen.

Woensdag 17 mei besluit HHNK definitief over de zandige dijk. De vergadering in Heerhugowaard begint om 19:30 uur. Texelaars mogen inspreken, mits zij zich voor aanvang aanmelden, en kunnen daarna op tijd terug zijn voor de boot.