Maria Roelofsen en Goossen Karssenberg van Museum Galerie RAT aan de Burgwal.
Maria Roelofsen en Goossen Karssenberg van Museum Galerie RAT aan de Burgwal. Foto: Gerard Timmerman

Speelse combinaties

Beeldend kunstenaar Maria Roelofsen en geometrisch ontwerper Goossen Karssenberg openen zaterdag 13 mei Museum Galerie RAT. Het staat voor Recomposed Art Texel, het componeren met oude elementen om te komen tot nieuwe vormen.

Maria gebruikt voor haar werk spullen die zijn aangespoeld op de Texelse stranden. Het gejutte voorwerp is het uitgangspunt voor haar kunst. "Als ik iets vind, dan zie ik er al snel een of ander deel van een dier in. Ik heb wel eens geprobeerd abstract te werken, maar dan zie ik toch weer ergens een oogje of zo. Daar kan ik dan niet omheen." Een rondgang door de museum/galerie leert dat haar fantasie bijzondere creaties oplevert. Haar grote scholekster was al eens te bewonderen in Het Glazen Paleis, maar andere objecten zijn minstens zo bijzonder en verrassend. Geïnspireerd op vogels, vissen, insecten en andere wezens, soms zelfs als lamp te gebruiken. Opgebouwd uit allerlei aangespoelde materialen: stukken hout, nylondraad, borsteltjes, schoenen, pylonen en zelfs onderdelen van auto's. Soms ondefinieerbaar. "Toen ik een aantal jaar geleden begon vond ik meer hout, nu vooral plastic. Eigenlijk treurig, maar ik zie het als een uitdaging om te laten zien dat ook plastic afval schoonheid heeft. In feite bestaat afval niet; je kunt er iets mee. Dat geeft wel een goed gevoel. Veel bezoekers die hier komen, vaak met kinderen, verbazen zich erover wat je met afval kunt doen." Zoals Maria zich laat inspireren door de natuur, Afrikaanse primitieve kunst en kunstenaars als Jan Wolkers, Picasso, Miró en Karel Appel, zo kunnen bezoekers geïnspireerd worden in Museum Galerie RAT. "Daar word ík dan weer blij van. Inspireren is zeker een doelstelling."

De mozaïekvormen die in meerdere van haar objecten zijn verwerkt, zijn ontworpen door partner Goossen. Deze geometrische vormen in combinatie met het vrije van het gejutte materiaal geven het werk een bijzondere spanning. Goossen, die wis- en natuurkunde heeft gestudeerd en les geeft aan de OSG, werd geïnspireerd door oude Perzische mozaïekpatronen. Een professor die er onderzoek naar deed, bracht hem op het idee met een wiskundig oog naar de vormen te kijken. Goossen maakte vervolgens drie studiereizen naar Iran. "De traditie is ontstaan aan het begin van de islam. Op heilige gebouwen mochten geen afbeeldingen of figuren, toen kwamen ze uit op sierkunst, kalligrafie en geometrie. Ik heb manuscripten bestudeerd en lessen ontwikkeld voor leerlingen, hoe ze de patronen kunnen analyseren en ontwerpen. Af en toe geef ik workshops en lezingen." Hij pakt er een mozaïek bij, volledig symmetrisch van vorm en gemaakt van ingelegde tegeltjes. "Dit ontwerp heb ik getekend, en de tegeltjes zijn gemaakt in een fabriekje in Isfahan, een stad in Iran waar nog een paar fabriekjes staan waar ze dit gespecialiseerde werk doen."

De speelse combinatie van aangespoelde materialen en de geometrische patronen die in Museum Galerie RAT te zien zijn, nodigen uit om anders te kijken naar afval, natuur, culturen en tradities.

Museum Galerie RAT is vrij te bezoeken. Locatie: Burgwal 20, Den Burg. Geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. De officiële opening op zaterdag 13 mei begint om 16:00 uur.