Ruitenmepper slaat wild om zich heen

Texel is vorige week geplaagd door een serie vernielingen aan auto's en inbraken in strandhuisjes. Bij de auto's werden de ruiten aan de bijrijderskant ingeslagen.

Bij de politie kwamen negen aangiftes van ingeslagen autoruiten binnen. Mogelijk zijn er nog meer auto's waarvan geen aangifte is gedaan. Volgens een woordvoerder van de politie ging het merendeel om auto's die op afgelegen plekken stonden. Een paar auto's stonden in De Cocksdorp en omgeving, in ieder geval één in De Dennen, een paar aan de Emmalaan in Den Burg, een op parkeerterrein De Bocksberg in Den Burg en er was sprake van een ingeslagen ruit bij een auto op het parkeerterrein van Paal 21.

Bij De Cocksdorp viel onder meer de auto van een vrijwillige vogelwachter die zijn auto bij de duinen aan het eind van de Oorsprongweg had geparkeerd, ten prooi aan de vernielingen. Toen hij er een dag later een leenauto parkeerde, werden ook daarvan de ramen ingeslagen. Er werd amper iets meegenomen; bij één auto werd een navigatiesysteem gestolen, maar dat was al verouderd.

Een dader is vooralsnog niet bekend of opgepakt. Volgens de politie wordt het lastig om iemand te vinden als er geen sporenindicaties zijn. De hoop is gevestigd op getuigen die iets gezien hebben van de vernielingen en daarvan melding doen bij de politie (0900-8844). Bij Glasgarage Texel van de familie Graaf in Den Burg konden ze het merken dat er auto's waren toegetakeld: daar werden sinds vrijdag vijf auto's aan een tijdelijk noodruit van plexiglas geholpen. "Er zaten in ieder geval twee toeristen uit Duitsland bij", vertelt Robert Jan Graaf, "en zij moesten wel in de gelegenheid worden gesteld om terug naar huis te kunnen rijden."

Volgens Graaf waren er gisteren geen nieuwe reparaties meer van autoruiten. Ook de politie kwamen de afgelopen dagen geen nieuwe aangiften van vernielde autoruiten meer binnen. Wat de strandhuisjes betrof, werden er tien opengebroken die nog op het parkeerterrein stonden. Volgens de politie gebeurde dat in de nacht van 2 op 3 mei.

Op de Facebookpagina van deze krant was veel verontwaardiging over de vernielingen te lezen. "Ook het laatste stukje Nederland waar je je veilig voelt, wordt geterroriseerd", aldus één van de reacties. "Wie zijn het? Iemand van het eiland? Controleer iedereen die teruggaat met de boot. Handen af van dit mooie eiland!" Een van de gedupeerden liet weten dat ze bijna achthonderd euro schade had. "Nu maar hopen dat ze de daders oppakken zodat we de schade kunnen verhalen. Hier word je niet vrolijk van." Er werd ook een link gelegd met de vakantieperiode. "Ben ik nou gek of gebeuren dit soort dingen vaak in de vakantieperiode zoals nu?" Een van de reageerders opperde dat de openbare verlichting maar weer feller moest gaan branden. "Dan zullen ook de drugshandelingen in bepaalde straten waar het lekker donker is minder worden."