Drie vogelaars op pad tijdens het Wadden Vogelfestival.
Drie vogelaars op pad tijdens het Wadden Vogelfestival. Foto: Harvey van Diek

Vogelfestival levert €6.500,- op voor bescherming van vogels

Het Wadden Vogelfestival en de zogeheten Texel Big Day die daaraan gekoppeld was, hebben afgelopen weekend €6.500,- opgeleverd voor de bescherming van bedreigde vogelsoorten op de Texelse stranden. Dat hebben het nationaal park en het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp, organisatoren van het festival, laten weten. Het geld wordt gebruikt voor informatieborden op delen van het strand die zijn afgezet voor strandbroeders. Han Brezet, bestuurder van Stichting Texel Vogeleiland, nam de bijdrage in ontvangst.

De tweede editie van het Wadden Vogelfestival bracht volgens de organisatoren veel bezoekers naar Texel. Volgens Monica Ralling van Nationaal Park Duinen van Texel genoten vogelliefhebbers van alle leeftijden van talloze bijzondere vogels via een speciaal door het Wadden Vogelfestival uitgezette vogelroute langs acht vogelkijkpunten. Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel zegt terug te kijken op een geslaagd weekend: "Heel bijzonder dat de roodstuitzwaluw, de draaihals en de bedreigde strandplevier gezien zijn. Onverwachte bonussen voor vogelaars. Ik heb fanatieke vogelaars, zoals ikzelf, zien genieten. Maar ook jonge, beginnende vogelaars de liefde voor het vogelen zien ontdekken."

In het kader van de Texel Big Day waren acht teams 24 uur lang op pad om zoveel mogelijk vogelsoorten waar te nemen. De groep was daarvoor op pad met elektrische fietsen. Het team 'Rock around the Clock', dat bestond uit Folkert Jan Hoogstra, Jeroen Breidenbach en Gijs Baller, won door 149 vogelsoorten te vinden. Team 'Birding by Jizz' (Steven Wytema, Vera Wiarda en Mieke Kranstauber) haalde het meeste geld op voor de strandbroeders: €1.145,-. Samen zagen de teams 177 vogelsoorten en daarmee evenaarden ze het Texelse dagrecord. Het team Jonge Hondjes, dat bestond uit de jonge Texelaars Koen Stork, Tim Schipper, Jarne Kompier en Thomas Avila Lutke Schipholt, kreeg een eervolle vermelding. Zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 wordt het Wadden Vogelfestival voor de derde keer gehouden.