Spannend moment voor de goal van Texel'94. Tegen Westfriezen kwamen de Texelse titelkandidaten niet verder dan een gelijkspel.
Spannend moment voor de goal van Texel'94. Tegen Westfriezen kwamen de Texelse titelkandidaten niet verder dan een gelijkspel. Foto: Willem Sangers

Geen champagne voor Texel'94

Vuurwerk bij opkomst van de spelers en de champagne stond klaar om het kampioenschap te vieren. Maar de flessen konden dicht blijven, Texel'94 behaalde zondag niet meer dan een teleurstellend gelijkspel tegen Westfriezen.

Veel meer publiek dan normaal was naar Sportpark Den Burg Zuid gekomen om Texel'94 te zien winnen, te vernemen dat Spartanen aan de andere kant van het Marsdiep verloor of gelijkspeelde tegen Helder en zo het kampioensfeest kon gaan vieren. De gedachten gingen terug naar 2000, toen de Texelse selectie voor het laatst de titel pakte, en menigeen herinnerde zich het kampioensfeest in 1992. In de tussenliggende periode was Texel'94 er wel dichtbij geweest, maar zo dichtbij als nu... Daarvoor moest zondag wel worden gewonnen.

Tegen Westfriezen, dat op de elfde plaats staat, zou dat op papier geen al te groot probleem moeten zijn. Maar de praktijk was anders. Of het de spanning was of een andere oorzaak, de spelers van Texel'94 wisten elkaar van begin af aan moeilijk te vinden. Tot de middenlijn, maar daar hield het op. Ook het veroveren van de "tweede bal" liet te wensen over, zoals ook het omschakelen van aanvallen naar verdedigen en andersom niet vlekkeloos ging. Toch kwam Texel'94 op voorsprong. De 17-jarige Jurijan Röpke spleet met een rush de verdediging open, zette voor. Er zat nog een verdediger tussen, maar de bal kwam bij Pim de Lugt, die met een sliding zijn ploeg op 1-0 bracht. Maar het bleek niet de vurig gewenste bevrijdende treffer. Westfriezen toonde veerkracht en manifesteerde zich als betere ploeg, zelfs zodanig dat menigeen zich afvroeg hoe het kan dat dit elftal zo laag staat. Pech was de inleiding tot de tegentreffer. Nadat Texel'94 eerst verzuimde de bal op te ruimen kreeg Niels van Zuilen bij een sliding de bal onbedoeld tegen zijn hand. De scheidsrechter bestrafte dit zwaar met een penalty, de uitstekende vorm waarin doelman Alex Smit verkeert kon niet voorkomen dat hij naar de verkeerde hoek werd gestuurd.

Waar tijdens eerdere wedstrijden na rust een ander Texel'94 uit de kleedkamer leek te komen, gaf de tweede helft nu géén ander spelbeeld. De groenzwarte aanhang veerde op toen Yorgo Helleman met een snelle rush zijn bewakers te snel af was, de doelman op het verkeerde been zette en met zijn treffer 2-1 op het scorebord aantekende. Er leek zelfs meer in te zitten, toen de gebroeders Steffan en Jeroen Vlaming met zijn tweeën de strijd aan gingen met één verdediger. Maar de laatste man voorkwam met een sliding een treffer. Tegen de tijd dat de wedstrijd gewonnen leek, maakte Westfriezen kort voor het eindsignaal toch nog de gelijkmaker. Nadat Texel'94 de bal eerst had weggewerkt, belandde deze via de rechtsbuiten in de doelmond. Toen de verdediging deze verzuimde weg te werken, zag de tegenstander zijn kans schoon en scoorde onder dankzegging de gelijkmaker.

Het wedstrijdverloop werd vanaf de zijlijn met stijgende verbazing en groeiende teleurstelling aangezien en ook binnen de lijnen werd de sfeer er aan Texelse zijde niet beter op. Texel'94 en Spartanen staan nu op gelijke hoogte. Als Texel'94 zondag uit tegen JVC wint en Spartanen tegen Spirit, dan volgt daarna nog een beslissingswedstrijd. Mocht er en supportersbus naar Juliandorp gaan, dan wordt dat in de loop van de week bekend gemaakt.