Het nieuwe Bliedhuus aan de Burdetstraat.
Het nieuwe Bliedhuus aan de Burdetstraat. Foto: Jeroen van Hattum

Open dag bij nieuw Bliedhuus

Het nieuwe Bliedhuus aan de Burdetstraat in Den Burg houdt zaterdag 13 mei van 14:00 tot 17:00 uur open dag.

Het vorig jaar gebouwde gezinsvervangende huis wordt vrijdag officieel geopend en zaterdag kan iedereen binnen een kijkje nemen. In het nieuwe Bliedhuus wonen veertien Texelaars met een verstandelijke beperking verspreid over twee woonhuizen die aan elkaar gekoppeld zijn. Ze huren bij Woontij, eigenaar van het gebouw, elk een zelfstandige woonruimte van circa vijftig vierkante meter en de huizen hebben een gemeenschappelijke keuken en woonkamer.

Een deel van de Texelaars woonde nog thuis bij de ouders, een ander deel komt uit het vorige Bliedhuus dat aan de Burgerhoutstraat was gevestigd. De ouders van de bewoners kopen op basis van de persoonsgebonden budgetten gezamenlijk bij 's-Heeren Loo de zorg in. In de avond en de nacht is er permanent zorg aanwezig en overdag zorgt een aantal gastvrouwen er mee voor dat alles reilt en zeilt in het Bliedhuus.

Dat werd gebouwd door bouwbedrijf Frans Zegel uit Oudeschild in samenwerking met diverse Texelse onderaannemers. Het huis werd volgens bestuursleden Adrie van der Vliet en Gijs Bouw van de Stichting Blied, waarin de ouders zijn verenigd, bewust energieneutraal gebouwd, zodat de bewoners geen kosten hoeven te hebben van de energierekening. "Dat is wel zo prettig als je van een Wajong-uitkering moet leven."