Dennis Witvliet:
Dennis Witvliet: "Bloembollenvelden, schapen op de dijk en koeien in het land zijn nergens zo mooi als in de Prins Hendrikpolder." Foto: Jeroen van Hattum

Schop staat na de koffie nog in grond

Wat is je favoriete plek op Texel?

Met stip op nummer één de Prins Hendrikpolder. De bloembollenvelden, de schapen op de dijk, de koeien in het land en het duingebied bij de boot. Dat is nergens zo mooi als hier.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ja, ik ben geboren en getogen op boerderij Capnie's Burg aan de Pontweg. Daar heb ik gewoond tot ik met Dianne trouwde in 2006. We hebben negen jaar in Den Hoorn gewoond, waar we vier kinderen gekregen hebben. Toen we daar uit onze jas groeiden, zijn we twee jaar geleden naar 't Horntje verhuisd. Een gouden greep, we hebben het hier geweldig naar onze zin.

Geen flatgebouwen en we kunnen nog filevrij naar ons werk

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk sinds 2001 bij Gemeentewerken. De gele voertuigen zal iedereen wel kennen. Ik ben voornamelijk in Den Burg te vinden. Samen met mijn vaste collega Patrick Zegers, ben ik verantwoordelijk voor de openbare ruimte in Den Burg. Je kunt dan onder andere denken aan snoeiwerk, beplanten van perken, afhandelen van klachten van burgers, etc. We werken hierbij samen met de buitendienst van De Bolder, die het plantsoen en de algemene begraafplaats voor hun rekening neemt. Het hele jaar rond is er werk te doen en het verveelt ook nooit.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Naast mijn dagelijkse werk heb ik een bedrijfje in groenonderhoud. In 2004 ben ik begonnen met de handel in haardhout. Nadat mijn ouders de boerderij verkocht hadden, ben ik doorgegaan in het snoei- en zaagwerk. Sinds 2016 is de handel in houtpellets erbij gekomen. Een groeiend aantal Texelaars verwarmt het huis door middel van een pelletkachel. En daar speel ik op in. En ik zit in de steunfractie van Texels Belang. Ik hoor veel mensen mopperen over van alles en nog wat; ik probeer er actief wat aan te doen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Je kan het mentaliteitsverschil goed merken in het hoogseizoen. Zelfs op hun vakantie hebben mensen haast. De meeste Texelaars maken zich wat minder snel druk.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik ben geen echte natuurfreak, maar wel een buitenmens, behalve als het regent. De natuur op Texel is mooi en er is voldoende variatie. Naar mijn idee moeten we niet meer landbouwgrond omtoveren tot natuur. De balans die er nu is, moeten we handhaven.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft een eigen identiteit. En dat maakt ons eiland zo aantrekkelijk en bijzonder. Op 't Horntje is het altijd rustig en dat moet nog heel lang zo blijven.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Eerder was ik veel in eetcafé de Parkstraat te vinden. Als de nieuwbouw klaar is, ga ik er vast weer heen. Op Texel gaan we af en toe eens naar een restaurant. We zoeken dan bewust een zaak waar de kinderen kunnen spelen of vermaakt worden. Ik eet thuis ook lekker, Dianne houdt van koken. Die kan witte kool nog lekker maken, wat eigenlijk schapenvoer is. Ik kook drie dagen in de week, maar dat is meer uit praktische overwegingen. Niet omdat ik zo culinair ben. Als het lekker is en er is genoeg, dan ben ik tevreden.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Ik voel me er erg veilig en vertrouwd. Als je je schop in de grond laat staan, staat die er na de koffie nog steeds. Die zou ik ook niet stelen trouwens, daar krijg je lange armen en wijde neusgaten van.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De groei in het toerisme heeft zijn grens bereikt. Maar zonder het toerisme kunnen we simpelweg niet. Als de toerist het eiland niet meer wil bezoeken wegens de drukte, ben je klaar met zijn allen. Een goede naam komt te voet en gaat te paard.

Goede herinnering aan Texel?

De onbezorgde jeugd die ik heb gehad. Daar kijk ik als volwassene wel eens met weemoed naar terug. En eigenlijk een dik compliment voor mijn ouders, die dit mogelijk hebben gemaakt. Niet dat ik nu het slecht heb, integendeel. Maar je hebt nu meer verantwoording te dragen, dan toen je klein was.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat is een moeilijke vraag waar je pas antwoord op hebt, als het te laat is. Je kunt de ontwikkelingen niet tegenhouden, maar doe het weloverwogen. Eerst gedaan en toen gedacht, heeft menigeen verdriet gebracht.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

We hebben hier geen flatgebouwen. We kunnen nog filevrij naar ons werk. Je kan nog dingen "op zicht' mee krijgen in sommige winkels. We hebben geen mollen en vossen. Het 'ons kent ons' gehalte is hoog op Texel. Een nadeel daarvan is wel, dat er veel en graag over iedereen gepraat wordt. En als we de waarheid niet weten, verzinnen we hem wel.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik verwacht dat alles nog zo is als nu. Met een beetje geluk is iedereen vijf jaar ouder, er staan er soms veel te jong op pagina drie van deze krant.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Laurens Kikkert. Hij is een oude schoolvriend van me. Je gaat allebei een kant op en nu wonen we bijna tegenover elkaar. Ik ben benieuwd wat hij te vertellen heeft.