Kerby en Widalson de Wit zingen voor bewoner Jan Vogel. Rechts zijn zoon Bas Vogel, die samen met Paul Witte allerlei hapjes bereidde.
Kerby en Widalson de Wit zingen voor bewoner Jan Vogel. Rechts zijn zoon Bas Vogel, die samen met Paul Witte allerlei hapjes bereidde. Foto: Gerard Timmerman

Speeddaten met de buren in het verpleeghuis

"Het is hartstikke leuk om je buren op zo'n plezierige manier te leren kennen." Jan Vogel (74), bewoner van Verpleeghuis Hollewal, heeft het zondag zichtbaar naar zijn zin. Bewoners van de Hollewal, uit de Gasthuisstraat en van de Lijnbaan, gaven in groten getale gehoor aan de uitnodiging van het verpleeghuis om te "speeddaten" met de buren.

Kerby en Widalson wonen een eindje verderop in de Gasthuisstraat en vermaken zich uitstekend tijdens het buurtfeestje. Ze speelden een spelletje kwartet met meneer Vogel. Die is even later zichtbaar ontroerd als de twee een liedje voor hem zingen. "Zo krijg je nog eens contact met je buren." Zeven jaar woont hij in het verpleeghuis. "Ik kreeg een hersenbloeding en ben er zo beland. Ik heb eerst een poosje in verpleeghuis Den Koogh in Den Helder gewoond. Daar ga ik liever niet meer naartoe. Je krijgt daar veel minder bezoek. Hier heb ik het veel meer naar mijn zin. Familie, kennissen en buren kunnen hier zo naar binnen lopen. Veel gezelliger. En de verzorging is uitstekend. Het is fantastisch hier."

High tea

Deze zondag is helemaal bijzonder. De bewoners van verpleeghuis Hollewal hadden aangegeven het leuk te vinden als ze hun buren eens konden ontmoeten. Immers: een goede buur is beter dan een verre vriend. Toen het idee eenmaal was geopperd, was de geest uit de fles. Al snel ontstond het plan om er volgens een oud Engels gebruik een "high tea" van te maken, met lekkere hapjes en drankjes voor de zondagmiddag. Aan lekkere hapjes ontbrak het niet. Koks Bas Vogel (van Vogel kookt) en Paul Witte, chef-kok bij strandpaviljoen paal 15 stonden in de keuken en schotelden bewoners en buren allerlei lekkernijen voor. De ingrediënten daarvoor werden geleverd door Albert Heijn. Manager Sietske de Boer: "We voelen ons maatschappelijk betrokken en steunen dit initiatief van harte."

De hapjes gingen er in als koek, bij de bewoners en bij de buren. Donna de Wit (12) uit de Gasthuisstraat, nichtje van Kerby en Widalson, heeft een praatje aangeknoopt met mevrouw Barendregt-Van Exel (96). "Een gezellige dag en leuk om zo je buren te leren kennen", vertelt de bewoonster die wel eens de oudste in het gezelschap zou kunnen zijn. Donna vertelt met pretoogjes dat zij en mevrouw Barendregt alweer een afspraak gemaakt voor een volgende gesprek.

Ook Arie Koopman (82) geniet van de reuring. De Texelse landbouwveteraan is aan zijn rolstoel gekluisterd, maar vertelt graag over de uitstapjes die hij in het busje over het eiland maakt. Hoe hij als voormalig loonwerker die in elke uithoek van Texel kwam nog overal de weg weet en zijn medepassagiers er graag over bij praat. "Ik verblijf drie dagen per week in het verpleeghuis. Het is leuk en ze organiseren regelmatig uitstapjes. Begin juni hebben we een barbecue bij Piet van der Star op Brakestein. En we gaan nog een keer met de nieuwe boot mee, waar we ook een lunch krijgen. Doordat de boot niet voer is het al een paar keer uitgesteld, ik hoop dat het binnenkort doorgaat."

Verderop aan tafel zit de familie Simons. "Wij wonen aan de Lijnbaan", vertelt Jeanet. "Dit is een mooie gelegenheid om eens binnen te stappen en een praatje te maken met onze buren." Haar dochter is er kind aan huis. "Mariëlle loopt hier stage."

Het treft dat er ook muzikale buren zijn, nu en dan stapt er iemand achter de piano om een vrolijk liedje te spelen. Ook Jacolien van Kooten straalt tevredenheid uit. "Ik werk hier al een hele poos, maar zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het is héél gezellig, loop gerust nog eens een keer binnen", neemt ze afscheid. Dat geldt trouwens niet alleen voor de buren. En wie dat wil, mag ook als vrijwilliger een steentje bijdragen.