De lepelaar, één van de 380 vogelsoorten die op Texel kunnen worden gespot.
De lepelaar, één van de 380 vogelsoorten die op Texel kunnen worden gespot. Foto: Wadden Vogelfestival

Wadden Vogelfestival en Texel Big Day aftrap Vogelweek

Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel tonen de Texelse vogelrijkdom tijdens het Wadden Vogelfestival op 6 en 7 mei. Samen met de vogelrace Texel Big Day de aftrap voor de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming Nederland. Centrale plek is het plein aan de Kikkertstraat.

Van 6 t/m 14 mei is de Nationale Vogelweek. Iedereen kan tijdens deze week de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken. De week trapt af met het Wadden Vogelfestival: een weekend lang staat heel Texel in het teken van vogels kijken en genieten van de mooie natuur van het eiland. Natuurliefhebber, Texelaar of vakantieganger, er is voor iedereen veel te beleven. Op acht vogelkijkpunten staan vrijwilligers klaar om alles over de bijzondere vogels en het prachtige natuurgebied te vertellen. Jong en oud kunnen professionele verrekijkers en zelfs de nieuwe dubbeltelescoop van Swarowski Optik testen. Met bekende vogelkenners als Paul Böhre (Roots) en Arjan Dwarshuis (Big Year) kun je op vogelexcursie om de lol van het vogelen te ervaren.

Bovendien start zaterdag 6 mei om middernacht de Texel Big Day, een spannende vogelrace waarin acht teams van vogelaars op de fiets binnen 24 uur met elkaar zoveel mogelijk vogelsoorten gaan kijken. Dit internationale vogelevent vindt voor het eerst plaats in Nederland. De opbrengsten van zowel Texel Big Day als de vogelexcursies komen ten goede aan de kwetsbare broedvogels op Texel.

Texel is met 380 verschillende vogelsoorten de meest vogelrijke gemeente van Nederland. Het gevarieerde landschap met bos, duin, moeras biedt voor elke vogel wat wils. In deze meimaand is het voedselrijke wad hét tussenstation op de vogeltrekroute waar de vogels moeten uitrusten en eten. Op één dag kunnen wel tot 180 vogelsoorten worden gespot. Met gemak lepelaars en grote sterns, maar wie weet ook een visarend of zwarte ooievaar.