Bus bij boot terug naar oude plek

De bus bij de boot in Den Helder vertrekt vanaf maandag 8 mei weer vanaf zijn oude plek aan de rechterkant van de boot.

De afgelopen weken vertrok de bus naar het NS-station bij wijze van proef vóór het gebouw van TESO. De verandering moest uitwijzen of het mogelijk is om zonder gebruik te maken van de busbaan op het haventerrein bij het station te komen zonder reizigers te duperen. Dat was niet het geval; het niet via de busbaan laten rijden van de bus gaf te veel hinder voor de openbaar vervoerreizigers.

TESO, Texel, Den Helder, provincie en Connexxion hielden de proef om te bekijken of het mogelijk was om de busbaan op het haventerrein vrij te krijgen voor het afvoeren van verkeer vanaf de boot. Volgens de vijf partijen is "de capaciteit van de huidige weginfrastructuur op piekmomenten, waarop in beide richtingen met volle schepen gevaren wordt, niet toereikend om het verkeer dat van de schepen rijdt binnen de beschikbare tijd af te kunnen handelen".

Als alle auto's niet snel genoeg weg zijn, kan dat de dienstregeling van de veerboot gaan verstoren en tot vertragingen leiden voor alle reizigers. Om dat te voorkomen wordt onderzocht welke maatregelen er genomen kunnen worden. De praktijkproef met de bus leerde dat het gebruiken van de busbaan in ieder geval geen optie meer is. Volgens de vijf partijen is daarmee aangetoond dat er andere maatregelen nodig zijn. Wat dat gaat worden, is nog niet bekendgemaakt.

In verband met afsluiting van het centrum van Den Helder blijft de bus van vrijdag 5 mei 19.00 uur tot en met zondag 7 mei de aangepaste route rijden. Vanaf maandag 8 mei 6:20 uur pakt de bus de vertrouwde route via de busbaan weer op.