'Slepen pont over zee was riskant'

Het was uitgesproken riskant om de Siebengebirge over de Noordzee te slepen. Dat zegt de voormalige Duitse eigenaar van de veerpont die afgelopen zondag ten westen van de Texelse kust zonk.

Volgens bedrijfsleider Frank Eschbach van Fährgesellschaft Honnef Pool GmbH & Co KG uit de Duitse plaats Bad Honnef, waar de Siebengebirge jarenlang gevaren heeft, was het riskant om de open pont over zee te slepen, terwijl er golven van drie tot vier meter hoog stonden en de zee onrustig was. De bedrijfsleider zegt dat in de Duitse krant General-Anzeiger.

"De pont is in feite gebouwd als een schaal en niet als een ponton", aldus Eschbach in de Duitse krant. "Hij loopt dus vol water als je hem gaat slepen. De pont had in ieder geval met een schip vervoerd moeten worden. Wie dit gedaan heeft, is niet zorgvuldig geweest." De bedrijfsleider baseert zich voor zijn uitspraken op foto's van het gezonken schip en foto's die een ooggetuige maakte toen de Siebengebirge vertrok. Dat leerde onder meer dat de zijkanten van de pont niet goed waren dichtgemaakt.

De Duitse Ralf Gierke was getuige van het vertrek van de Siebengebirge. Hij zei in de General-Anzeiger dat er al vanaf het begin problemen waren en dat de Poolse sleper beter terug had kunnen gaan met de Siebengebirge. "Het gaf een ongerust gevoel dat dit niet goed ging aflopen." De pont was 27, 5 meter lang, 9,5 meter breed en had een diepgang van 1.10 meter. Direct na het zinken rezen er al twijfels over de zeewaardigheid van de rivierpont.

Bedrijfsleider Eschbach was verbaasd te lezen dat de Siebengebirge onderweg was naar Finland. Hij wist niet beter dan dat de voormalige pont over de Rijn tussen Bad Honnef en Rolandseck was gekocht door een bedrijf in Panama dat de pont wilde inzetten voor een bouwproject in Suriname. Volgens Eschbach zou de pont daarvoor met een speciaal schip over de oceaan worden vervoerd. De veerpont was tot 2015 in de vaart tussen Bad Honnef en Rolandseck en werd toen vervangen door een nieuwe veerpont die eveneens de naam Siebengebirge kreeg.

Rijkswaterstaat heeft de huidige eigenaar van de pont en de eigenaar van de Poolse sleepboot aangegeven dat de Siebengebirge moet worden geborgen. Daarover zijn sinds zondag gesprekken gaande met bergers. Naar verwachting is er volgende week meer duidelijkheid.

De boot ligt buiten de vaargeul op de Noordzee en er stromen geen milieuvervuilende stoffen uit, maar het wrak moet volgens RWS wel worden weggehaald. Het is nu gemarkeerd om andere scheepvaart te waarschuwen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het zinken van de Siebengebirge.