Motorjournalisten op de nieuwste Kawasaki. Tweede van links gids Marcel Duinker.
Motorjournalisten op de nieuwste Kawasaki. Tweede van links gids Marcel Duinker. Foto: Gerard Timmerman

Texel het decor voor introductie nieuwste motorfiets van Kawasaki

Texel vormde woensdag het decor van de introductie in de Benelux van de nieuwe Kawasaki Versys-X 300 motorfiets.

Journalisten van Nederlandse en Belgische motormagazines en het tv-programma MotoMe testten de motorfietsen op het eiland. Texel was uitgekozen mede vanwege het avontuurlijke imago en de fraaie plekjes om de motorfietsen te showen. De journalisten werden wegwijs gemaakt door Marcel Duinker, geboren Texelaar en al jaren werkzaam bij Kawasaki Racing Team. Niet op de minste plek, eerst als lid van de technische staf bij de MotoGP en sinds begin 2012 is hij als teamchef eindverantwoordelijk voor het team van Kawasaki in het World Superbike, met coureur Tom Sykes. Onder zijn leiding meteen succesvol. Waar Kawasaki in 2011 nog als 14e eindigde, werd een jaar later - toen Duinker de leiding had overgenomen - met dezelfde motor de tweede plaats gepakt. Met slechts één punt verschil op Max Biaggi. "Dat was een wonderbaarlijk jaar." In 2013 werd Sykes wereldkampioen, en de jaren daarna steeds tweede of derde. De World Superbike doet jaarlijks over de wereld verspreid dertien circuits aan, waar samen 26 races worden verreden. Het team van Duinker bestaat inclusief de coureur uit twaalf man. "Op elk circuit zorgen we voor een zo perfect mogelijke afstelling en strategie. Belangrijk is dat het team goed draait, dat alles goed verzorgd is en gestructureerd. Dat zorgt voor vertrouwen en dat heeft de coureur nodig om mentaal in topvorm te zijn."

Tussen de bedrijven door was er woensdag even tijd voor een ontspannen ritje over Texel met een groep journalisten. "Kawasaki vroeg me, want ze weten dat ik hier de weg ken. Leuk om weer op het eiland te zijn", vertelt de in België woonachtige oud-Texelaar. Onderweg werden meerdere stops gemaakt voor het maken van foto's en schieten van filmbeelden. Onder meer door tv-journalist Joost Overzee van MotoMe. Hij beoordeelde de Versys-X als een prettige motor, met veel rijplezier en comfort. "Uitermate geschikt voor een ritje over het eiland." Vorig jaar was hij hier om de Energica, een elektrische motorfiets te testen. "Het item paste goed bij het zuivere imago van Texel."

Aan het eind van de dag bracht de groep een bezoek aan het "Kawasaki-museum" van Smitbros, van de gebroeders Hans en Alfons Smit, aan de Marsweg. Het duo restaureert Kawasaki-motorfietsen, met name de modellen uit de jaren zeventig en heeft een uitgebreide collectie klassiekers verzameld.