GroenZwart

Klimaat

Het klonk zo mooi toen de plannen voor duurzame koeling en verwarming van het nieuwe gemeentehuis aan de Emmalaan op tafel lagen. Via een warmte/koude opslag (WKO) zou koude en warmte aan het grondwater worden onttrokken, waarmee het gebouw via de constructie op een constante temperatuur zou worden gehouden. Via roosters zou frisse buitenlucht naar binnen stromen.

Allemaal bedoeld voor een aangenaam binnenklimaat. De praktijk is anders zoals afgelopen week weer eens bleek; het is er te warm of te koud en er hangt een bedompte lucht door problemen bij de roosters. De problemen zitten volgens het college niet zozeer in de WKO, maar vooral in ontwerp- en uitvoeringsfouten in het gebouw. Een nieuwe investering van een paar ton moet een eind maken aan de problemen.

Een kleine rondgang langs het verleden geeft een beeld waar je niet vrolijker van wordt. De aanleg van de WKO begon ooit met een budget van €600.000,- voor het raadhuis en €380.000,- voor het nieuwe deel van de OSG waarvoor de WKO ook zou gaan werken. Daar kunnen ze een boek open doen over de problemen die ze op school met het klimaat hebben gehad. Daar was extra geld nodig om de leidingen in school op de WKO aan te sluiten, dat bleek niet in het budget van €380.000,- te zitten.

In 2012 moest de raad bijspringen met €364.000,- om de bouw van de WKO sowieso af te kunnen ronden. Stoppen kon niet meer, daarvoor was al teveel uitgegeven. De rekenkamercommissie oordeelde rond diezelfde tijd dat de gemeente de grip op het proces rond de WKO was kwijtgeraakt, nadat de raad had bepaald dat er tien procent moest worden bezuinigd op het nieuwe raadhuis.

Dan was nog een ton extra nodig voor het WKO-gebouw naast het gemeentehuis, de pijpen in de grond werden duurder door gestegen staalprijzen en er werden voor €22.000,- drie gaskachels in het gemeentehuis geïnstalleerd om ook gewoon op de ouderwetse manier te kunnen verwarmen.

Nu is er €145.145,- extra nodig om alles te verhelpen. Dat komt bovenop een bedrag van €550.000,- (inclusief BTW) dat vorig jaar al opzij was gezet om voor de problemen. Bij elkaar opgeteld zit je op een bedrag van rond de twee miljoen. Je mag hopen dat de problemen met het klimaat in het gemeentehuis straks echt voor eens en voor altijd zijn verholpen.