Brandweer en politie zijn in touw om het paard uit de sloot te halen.
Brandweer en politie zijn in touw om het paard uit de sloot te halen. Foto: Jeroen van Hattum

Paard uit benarde situatie gered

"Ze is er wonderbaarlijk goed vanaf gekomen", zegt Lianne Vonk over haar paard dat dinsdagochtend in een sloot langs de Westerweg tussen Den Burg en Den Hoorn belandde.

Het dier kon er op eigen kracht niet meer uitkomen. Er lag modder in de sloot, waardoor het paard zich niet voldoende kon afzetten. Brandweer, politie en buren van de familie Vonk schoten te hulp om het paard te redden.

Na een aantal tevergeefse krachtsinspanningen begon het dier vermoeid en verkleumd te raken, waarna ze met spoed op de kant moest worden gebracht. De brandweer was op dat moment al te water om slangen om het dier te spannen, het hoofd van het paard werd vanaf de kant boven water gehouden en buurman Jan Blom kwam erbij met een trekker om het paard op de kant te tillen. Daar werd het dier, liggend op de grond, meteen met een hoop dekens toegedekt om op te warmen en tot rust te komen. De dierenarts was erbij en het paard had het geluk dat er onder de brandweerploeg diverse vrijwilligers aanwezig waren met kennis van paarden.

Vonk: "Ik ben zo dankbaar voor alle hulp die meteen aanwezig was." Ongeveer een half uur nadat het paard uit het water was gehaald, stond ze weer op haar benen. Volgens Vonk heeft het paard antibiotica gehad en voor de zekerheid een nacht op stal gestaan, maar leek het er verder allemaal goed uit te zien.