Amsterdammertjes op Texel herdacht

Amsterdammertjes die in de Tweede Wereldoorlog naar Texel kwamen om aan te sterken zijn dit jaar het thema van de herdenking op donderdag 4 mei. De bijeenkomst in De Burght begint om 18.45 uur, aansluitend is er een stille tocht naar de algemene begraafplaats.

De voedselschaarste in de steden nam in de "Hongerwinter" van '44/'45 zodanige vormen aan dat via het Rode Kruis kinderen naar het platteland werden gebracht om aan te sterken. Op 10 maart 1945 arriveerde in Oudeschild een schip met aan boord 400 à 500 kinderen. Mager, slecht gekleed en veelal bang van de ellende die ze in de stad hadden gezien. Het was de periode dat 800 Texelse mannen door de bezetters in Assen te werk waren gesteld. "Ik heb veel aan Texel te danken", schreef Nora van Dijk, die verbleef op de Korenschoof bij "tante Annie en oom Sijb Keijser". "Zij hebben ons weer helemaal opgefokt."

De Burght

Tijdens de herdenking in De Burght komende donderdag houdt Nettie Jongejan een voordracht over "Amsterdammertjes op Texel" met een inleiding door Harry de Graaf. Om 19.30 uur begint een stille tocht naar de begraafplaats, waar kransen worden gelegd. De plechtigheid wordt onder meer bijgewoond door Texelse veteranen, vertegenwoordigers van de Georgische ambassade en anderen. Om 20.00 uur is er een minuut stilte.

Russenkerkhof

Op de Georgische begraafplaats op de Hogeberg wordt op 4 mei, even na 16.00 uur, het nieuwe kruis ingezegend door hoogwaardigheidsbekleders van de Georgisch Orthodoxe kerk. Plaatsing gebeurde op verzoek van bisschop Dostheüs, de vertegenwoordiger van patriarch Ilja II van Georgië.

Den Hoorn

DEK in Den Hoorn organiseert sinds enige tijd een eigen herdenking in het Hoornder kerkje. Aanvang 19:00 uur. Er zijn voordrachten van Gerdie Grabowski en Renske van den Tempel, met aansluitend een plechtigheid op de begraafplaats, met bloemlegging bij drie oorlogsgraven.

Nieuwsuur

Ook in Nieuwsuur vanavond aandacht voor de Amsterdammertjes. Programmamaakster Mirjam Bartelsman sprak met een aantal Amsterdamse kinderen die in 1945 twaalf weken op het eiland waren om aan te sterken en sindsdien contact hebben gehouden met de families waar ze waren ondergebracht. Nieuwsuur op NPO2 begint om 22:00 uur.