Afbeelding
Foto: KNRM Den Helder

Gezonken veerpont bij De Koog moet snel geborgen worden

De veerpont Siebengebirge die zondagochtend ten westen van De Koog op de Noordzee zonk, moet worden geborgen.

De eigenaar van de veerpont en de eigenaar van de Poolse sleepboot die de pont trok, moeten op korte termijn aan Rijkswaterstaat laten weten hoe ze dat gaan aanpakken. Dat heeft een woordvoerder van RWS laten weten. "We hebben hen aansprakelijk gesteld voor de berging en dringend verzocht om snel met een plan te komen." De 27,5 meter lange en 9,5 meter brede pont met een diepgang van 1,10 meter maakte zondag slagzij waarna hij zonk. Onderzoek moet uitwijzen hoe dat kwam. Er zijn onder meer vraagtekens gerezen over de zeewaardigheid van de pont. Die was leeg op het moment dat hij slagzij maakte en zonk.

De Siebengebirge was tot 2015 in de vaart als rivierpont op de Rijn in Duitsland tussen de plaatsen Bad Honnef en Rolandseck. De pont was zondag onderweg van Hoek van Holland naar de Finse plaats Hanko. Het schip ligt buiten de vaargeul voor scheepvaartverkeer op de Noordzee, maar kan volgens Rijkswaterstaat niet op de bodem blijven liggen.

Volgens Rijkswaterstaat en de Kustwacht is er geen uitstroom van gevaarlijke stoffen geweest. De Kustwacht liet zondag meteen markering aanbrengen bij de pont om overig scheepvaartverkeer te waarschuwen. Er voeren zondagochtend nog diverse schepen uit om de veerpont te behoeden voor het zinken, maar die hulp mocht niet baten.