De schaatsploeg van coach Jillert Anema te midden van schapen in de stal van De Veen.
De schaatsploeg van coach Jillert Anema te midden van schapen in de stal van De Veen. Foto: Gerard Timmerman

Schaatsploeg Jillert Anema dineert tussen de schapen van De Veen

Een bijzonder tafereel zaterdagavond in de stal van hoeve De Veen, waar de schaatscoryfeeën van AB Transport Group (AB Texel) en Royal A-ware dineerden tussen de schapen.

Het bijzondere diner was het sluitstuk van een dag vol activiteiten waarmee de ploeg met langebaan- en marathonschaatsers die onder leiding staat van coach Jillert Anema het seizoen opende. Na een week of vier vakantie kwamen de schaatsers in een ontspannen setting bij elkaar, waarna de trainingen een aanvang zullen nemen. In het gezelschap ook vertegenwoordigers van AB Transport Group, met Royal A-ware sponsor van de schaatsploeg. In het gezelschap elf à twaalf schaatsers, zoals langebaanschaatsers Jorrit Bergsma. De Olympisch- en wereldkampioen, tevens geducht concurrent van Sven Kramer, kijkt met tevredenheid terug op het afgelopen seizoen en vooruit naar het Olympisch jaar, waarin hij hoopt goud te veroveren. Van de partij ook Erik Jan Kooiman, houder van het werelduurrecord. "Vooraf wisten we niet dat we hier zouden belanden, maar eenmaal op de Afsluitdijk bedacht Niels (Mesu) dat de naam AB Texel er wel eens mee te maken kon hebben. Mesu was ook aangeschoven. Onder het nuttigen van door Texel Catering bereide Texelse lamskoteletten, - asperges en andere lokale gerechten blikte de 25-jarige marathonschaatser terug op 2016, het jaar waarin hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee won. "Ik voelde dat het zou gebeuren. Ik gaf vooraf een tv-interview en toen ik dat later terugkeek, vertelde ik het al alsof ik had gewonnen." Over het fenomeen dat de schaatsers er in slagen steeds sneller te gaan. "Als schaatsploeg tillen we elkaar naar een steeds hoger niveau." Verderop in de stal ook Carien Kleibeuker, Irene Schouten en Heather Bergsma-Richardson van de damesploeg. Coach Anema: ''Zo'n dag is ook bedoeld om het onderlinge contact tussen de schaatsers te verbeteren. Dat gaat een beetje verloren doordat ze tegenwoordig de hele dag met hun smartphones in de weer zijn."

Het was geen toeval dat de schaatsers dineerden in de schuur van De Veen. Het bedrijf is eigendom van Dennis Wetenkamp, directeur bij AB Transport en enthousiast schapenhouder. Schapenboeren Ab Jan Witte en Ido Altenburg praatten de schaatsers bij over de dieren. Het Texels lamsvlees was geleverd door Klaas van Veen van lamsvleesverwerker Polderlam, dat ook lammeren bij De Veen inkoopt. "Texels lamsvlees onderscheidt zich door een pittige, wat zilte smaak."