De familie Van der Belt en medewerkers bij elkaar in de zaak aan de Stenenplaats.
De familie Van der Belt en medewerkers bij elkaar in de zaak aan de Stenenplaats. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuwe koers van

JoJo pakte goed uit

Zo'n vijf jaar geleden ging het roer om bij Lotte van de Belt en Ben Evers. Ze gingen een nieuwe kant op met JoJo aan de Stenenplaats in Den Burg. Meer dan spannend, zeker midden in de crisis en de uitkomst was in eerste instantie ongewis.

De winkel kreeg een nieuw uiterlijk, de stijl werd losser en er werd begonnen met de verkoop van speelgoed en woonaccessoires naast de kleding. "Dat was voor sommige mensen wennen en lang niet iedereen was het ermee eens, maar het was wel hoe wij de winkel wilden hebben", vertellen Ben en Lotte, "losser en met meer humor, dat past bij ons." Het was een sprong in het diepe, maar de koerswijziging en verbreding pakte goed uit. Het speelgoed loopt als een trein en de kleding doet het ook goed. "We hebben veel nieuwe klanten gekregen. Families en moeders met kinderen die langs komen om te winkelen. En we hebben de toonbank ergens anders neergezet, zodat je niet meteen wordt aangekeken als je binnen komt."

De overgang van oud naar nieuw was een proces dat ongeveer een half jaar duurde en volgens Lotte was die tijd ook nodig. "Je neemt afscheid neemt van de winkel hoe die was en je groeit toe naar de nieuwe situatie. Maar we wilden niet door met de wijze waarop het ging. Je moet soms ook veranderen, om jezelf te blijven onderscheiden."

De twee namen ongeveer vijf jaar geleden de modezaak over van Henk en Marijke van de Belt die in 1983 in de Waalderstraat met JoJo Mode waren begonnen. Het was een soepele overname en Henk en Marijke zijn nog steeds actief voor de zaak. Henk werkt mee aan de administratie en Marijke is regelmatig in de winkel te vinden. "Zij doet vanalles en het is heerlijk dat ze het doet." Samen met medewerkers Henrieke Hin en Natalie Broekman draait Lotte de zaak. Ben doet de boekhouding en is op zaterdagochtend soms in de winkel om open te doen. "Maar mensen moeten me geen al te moeilijke vragen over kleding stellen", zegt hij lachend. Hij is naast het werk voor JoJo drie dagen per week aan de overkant actief als vakdocent elektronica, glasvezeltechniek en medische computernetwerken voor volwassen.

Lotte werkte voorheen in de verpleging in Amsterdam. Mooi beroep met verantwoordelijkheden, maar ze twijfelde of het de juiste keuze was. Het zien van een ongeval nam die twijfel weg. "Het duurde even voor het tot me doordrong dat ik hulp zou kunnen verlenen. Ik zag mezelf kennelijk niet in de rol, dus toen was het wel duidelijk. Ik ben in de winkel aan de slag gegaan en dat was een juiste keuze. Vroeger stond ik al in het winkeltje van mijn oom en tante bij Paal 17 en dat vond ik toen ook al prachtig om te doen."

Het draaien van een modezaak betekent onder meer op tijd inschatten wat in de mode gaat komen. "In het najaar gaan we weer naar Parijs. En het is de kunst iets te vinden waarmee je jezelf weer kunt onderscheiden." De twee zijn warm pleitbezorgers om als winkeliers, verenigd in het Winkelhart van Texel, Den Burg gezamenlijk op de kaart te zetten. "Vanuit die gedachte kan ik er met mijn verstand niet bij dat er winkeliers zijn die niet willen meedoen aan bijvoorbeeld de zomermarkt of gezamenlijke promotie. Gelukkig zijn er een hoop die wel meedoen en we hebben zelfs ondernemers op het bedrijventerrein die het Winkelhart ondersteunen. Die snappen hoe het werkt."