Ed Kuiter:
Ed Kuiter: "Zo rond 5:15 uur en 6:15 uur ben ik wel ergens te vinden in het Krimbos of op het strand bij paal 33 met mijn eigen roedel honden." Foto: Jeroen van Hattum

Prachtig als hond en baas plezier beleven

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek is de veerhaven, het is er ongelooflijk druk met mensen en auto's maar als je even langer blijft dan is in een paar minuten tijd iedereen weer weg, waarna zich binnen enkele minuten druppelsgewijs langzaam de eersten zich weer tonen. Best grappig, niemand blijft er langer dan nodig…..ja behalve ik dan hè.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Getogen wel maar geboren niet . Mijn moeder moest uit voorzorg naar het Lidwina ziekenhuis in Den Helder om te bevallen. Dokter Lely gaf het advies aan mijn moeder flink op te schieten want dat scheelde drie maanden kinderbijslag. Het advies werd opgevolgd en zo werd ik twaalf dagen te voeg op 30 juni 1973 om 23:35 uur geboren Met als gevolg dat ik slechts 25 minuten per jaar jarig ben. Ik ben opgegroeid in Oudeschild waar ik een pracht jeugd heb gehad. In december 1996 hebben Claudia en ik ons huis in De Cocksdorp gekocht. Na 15 jaar proefdraaien zijn we in 2005 getrouwd en dat zijn we nog steeds.

Altijd wel een manier om zelf een probleem op te lossen

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk bij Gemeentewerken en ben daar technicus in de breedste zin van het woord. Samen met collega Hans Gieles onderhoud en repareer ik alles wat maar enigszins met techniek te maken heeft; van het uurwerk in een kerktoren tot een pomp in het riool. Maar ook bosmaaiers, kettingzagen, auto's, parkeermeters en nog veel meer. De koffiepauze is net een jarigheid waar vele onderwerpen over tafel gaan, de Telegraaf is er niks bij. Humor, liefde en leed(vermaak); het zit allemaal in dat halve uurtje van de dag.

Wat doe je naast je werk zoal?

Naast mijn werk ben ik ondernemer van mijn eigen handelsonderneming de "Hondenkerel". Ik verkoop hondenbrokken en ik doe aan gedragsbegeleiding voor honden. Dat is soms bij de mensen thuis, maar geregeld komt er een hond bij mij in de roedel voor bijvoorbeeld re-socialisatie. Verder ben ik vrijwillig instructeur bij de Honden Club Texel. Sinds 2011 geef daar les aan ongeveer veertig honden met hun baasjes. Dat zijn puppycursussen en gehoorzaamheidstraining voor beginners dan wel gevorderden. Vorige week zijn er 24 honden met hun baasjes geslaagd voor het A-examen. Als examinator maar zeker als instructeur ben ik best trots op de resultaten. Het is een recreatieve vereniging en dat past wel bij mij. Ik vind het prachtig om te zien dat zowel de hond als de baas plezier aan elkaar beleven.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ervaar de mensen op Texel als heel prettig in de omgang en ik spreek er nogal wat. Het is altijd prachtig als ik mensen aan de telefoon krijg die hondenvoer bestellen en je weet niet precies wie het zijn. Ik bezorg het voer gratis thuis dus niet lang na het telefoongesprek heb je ook het beeld erbij en dat is soms heel anders dan dat je verwacht maar eigenlijk altijd wel positief.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik wandel overal. De mooiste tijd is tussen september tot en maart, want dan mogen de honden op de meeste plaatsen lekker los lopen en zijn er wat minder toeristen op het eiland. Ik ben praktisch elke dag al vroeg in de ochtend met ze aan het wandelen. Zo rond 5:15 uur en 6:15 uur ben ik wel ergens te vinden in het Krimbos of op het strand bij paal 33 met mijn eigen roedel honden.

In welk café/restaurant kom je graag?

Ja… aan mijn postuur kun je wel zien dat ik van lekker eten houd. Als ik door de Dennen wandel, kom ik op een of andere manier altijd wel langs het Turfveld. Uiteraard doe ik daar dan even een tussendoortje… Ook ga ik graag naar mijn oud-collega en goeie vriend Hans Mosk en zijn vrouw Mieke van de Nikadel Speciaal. Daar verkopen ze van die hele grote frikandellen, heerlijk.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De traditionele "eilanddingen" zoals de Meierblis en Ouwe Sunderklaas. Ik ben zelf een frequente speuler en in De Cocksdorp speulen ze volgens traditie nog in de huiskamers. Dat was als "Skiller" wel even wennen, omdat de materialen die je mee neemt bij het publiek ook wel in huis moeten passen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De breedte van bepaalde wegen zoals de Postweg. Als twee vrachtwagens elkaar moeten passeren, is er maar heel weinig ruimte voor. Het zal wel veel te duur zijn, maar voor de veiligheid zou het volgens mij geen kwaad kunnen.

Goede herinnering aan Texel?

Die zitten in mijn jeugdjaren. Op de brommer alles ontdekken wat mocht maar vooral wat niet mocht. Zo zat ik toen ik een jaar of 16 was bij verschillende piratenzenders plaatjes te draaien die iedereen dan op het eiland via zijn of haar radio beluisterde met tussendoor het commentaar over van alles en nog wat waar de jeugd zich toen mee bezig hield.

Wat is er zonde aan Texel?

De architectuur van bepaalde woningen en gebouwen. Je ziet daken van gras en muren van dakpannen en kozijnen in de meest vreemde vormen, dat ik soms denk past dat nou wel op Texel? Maar ja, waarschijnlijk zal de eigenaar het fantastisch vinden.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Door de zelfredzaamheid. Ik hoor vaak van leveranciers van de vastewal dat wij altijd wel een manier vinden als er een probleem is om dit zelf, dan wel ergens op het eiland, op te lossen zodat het werk weer door kan gaan.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Over vijf jaar hoop ik in ieder geval nog gezond te zijn want dat is simpelweg gewoon niet te koop. Verder zou ik wel een mooi stekkie in het buitengebied willen zodat mijn onderneming kan groeien. Feit blijft natuurlijk wel dat eerst onze huidige woning verkocht moeten worden. Echter is het meestal zo dat je je rijk rekent, maar je telt je arm.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

In de volgende 'Eiland van' zou ik Dennis Witvliet willen zien. Dennis is een humoristische, markante collega uit de "warme groep" van Gemeentewerken. Hij heeft naast zijn werk ook een handelsonderneming en komt daardoor over het hele eiland.