Marja van Etten met haar werk
Marja van Etten met haar werk "Syrië, Peter Ampt met foto die hij maakte in het nieuwe station van Arnhem. Foto: Gerard Timmerman

Bevlogen kunst: Twee keer kijken

Twee Texelaars die elk op volstrekt eigen en originele wijze bevlogen met kunst bezig zijn en die elkaar artistiek gevonden hebben. "Twee keer kijken" is de titel van de duo-expositie van Marja van Etten en Peter Ampt, van 5 tot en met 18 mei in De Bewaarplaats aan de Schilderweg.

Elk met een totaal verschillende manier van werken, zij met hout, draad, behang, verf en andere materialen, hij als fotograaf. Hobbymatig, maar met een intensiviteit die grenst aan het obsessieve. Marja: "Met kunst bezig zijn is voor mij een sensationeel gevoel. Sinds de kinderen uit huis zijn, ben ik niet meer te stoppen. Als ik er mee bezig ben, ga ik er helemaal in op. Dan vergeet ik zelfs te eten." Het beperkt zich niet tot overdag. "Er gaat bij mij een heel denkproces aan vooraf, 's nachts lig ik van alles te bedenken. Ik kijk ook graag naar andermans kunst. Leuk, inspirerend en het geeft veel energie. Als ik in het land exposities bezoek, dan kom ik geregeld Peter tegen. Dan loopt Coosje (zijn echtgenote) naar kunst te kijken en zie ik Peter verderop in het trappenhuis verwarmingsbuizen of wat anders fotograferen."

Abstract

Peter: "Als ik ergens ben, dan kijk ik als fotograaf naar de wereld. Vorige week waren we bijvoorbeeld in Duitsland. We kwamen langs een plek waar allerlei gebouwen waren afgebroken. Veel mensen lopen er langs en denken: wat een zooi! Maar ik zie daar juist de schoonheid van. Een gebroken spiegel op de grond waarin de omgeving wordt weerspiegeld. Een wat abstracte manier van werken. Ik laat het open, iedereen kan er wat in zien en een eigen verhaal bij bedenken." Over de foto die hij hierboven vasthoudt. "Ik wilde foto's maken van het nieuwe station in Arnhem. Dit is wat ik zag, je ziet er van alles in. Mijn manier van werken komt ook door mijn verleden als wiskundeleraar."

Thema's

De onderwerpen die ik fotografeer zijn heel divers. Ik werk altijd in thema's. De foto's hoef ik niet in een korte tijdspanne te makken. Zo heb ik een paar jaar trappen gefotografeerd. Uiteindelijk sluit ik het af en maak ik er een fotoboek van. In december heb ik een tentoonstelling in Kasteel Groeneveld in Baarn. Met foto's van korstmossen. Dan zie ik in het bos een stuk rottend hout. Als je dan beter kijkt, dan zie je prachtige vormen, een wondertje dat zo uit zo'n stam tevoorschijn komt. Daar maak ik dan een foto van." Het maakt dat zijn foto's herkenbaar en onderscheidend zijn. "Dat is een Peter Ampt", hoor je dan.

Vorm en kleur

Hun gevoel en gebruik van vorm en kleur is wat hen bindt. Marja: "Ik ben er mijn hele leven al mee bezig. Als ik kookte, dan maakte ik er met de gerechten op het bord een mooi schilderij van." Als kunstenaar maakte ze een hele ontwikkeling door, maar ook een ontdekkingsreis. "Het begon met speksteen, keramiek en het schilderen met acryl op doek. Ik wilde me meer onderscheiden en ben op zoek gegaan naar een andere techniek. Ik werk nu met hout, draad, behang, verf en andere materialen. Daarmee probeer ik een bepaalde sfeer op het doek te creëren. Met vlakken, reliëf, licht en kleur."

Syrië

Het werk "Syrië dat ze op de foto vasthoudt, is zo'n voorbeeld. Opgebouwd uit ontelbare vakjes, gekleurd verbeeldt het de chaos in het land. Maar wie beter kijkt ziet ook perfectie waarmee alle vakjes zijn gemaakt. Het is slechts een voorbeeld van haar kunst, die onderscheidend en herkenbaar is. Ze krijgt er steeds meer waardering voor, haar werk "Rood" kreeg tijdens de winterexpositie van ZOUT zelfs de publieksprijs." Ook haar originaliteit wordt geprezen. "Tjee Marja, je weet ons weer te verrassen", hoor je dan.

Kunsthal

De expositie in De Bewaarplaats, komend seizoen de Kunsthal van ZOUT, is meteen de opening van het culturele seizoen van de kunstenaarsvereniging. De expositie is dagelijks open van 11:00 tot 16:30 uur.