Achter de schermen

Quote 500

Iemand gaf mij onlangs een kopie uit de Quote 500, de lijst van 500 rijkste Nederlanders, met bovenaan miljardairs als Goldschmeding, De Mol, Fentener van Vlissingen en de familie Pon. Degene die het knipsel aanreikte wees mij op een naam een stuk lager op de ranglijst. "Kijk, een Texelaar!" Achter zijn naam stond dat deze man onder verdenking staat van Justitie, dus ik noem zijn naam niet. Bovendien bleek uit enig speurwerk op internet al snel dat het helemaal geen Texelaar betreft, maar iemand met dezelfde naam. Quote had hem op €3 miljoen getaxeerd. Dat stemde tot nadenken. Best veel geld, maar er moeten toch zeker Texelaars moeten zijn met een groter vermogen. Waarom staan zij dan niet op deze lijst? Ondernemers uit de horeca, succesvolle middenstanders, kottervissers die in de goede jaren "goud" hebben verdiend en onderschat de boerenstand niet. Ze gooien het geld niet over de balk, maar nu de grondprijs naar verluidt naar meer dan een halve ton per bunder is gestegen, zijn alleen al hun landerijen een vermogen waard. Het zit in de grond, je kunt er niks mee, maar toch. En dan zijn er nog de vermogende pensionado's die hier in het buitengebied voor veel geld een stulpje kopen en dat niet zelden voor nog meer geld laten verbouwen.

Iemand heeft wel eens geroepen: "Maak een Texelse Quote 500. Daar verkoop je kranten mee!" Hij zou best gelijk kunnen hebben. Maar makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben allemaal wel een vermoeden welke Texelaars hoog in dat rijtje zouden staan. Maar de meeste mensen lopen niet te koop met hun rijkdom. Zeker Texelaars niet. Ik ben bang dat als ik een lijstje vragen over hun vermogen, het geen antwoorden oplevert. Ooit organiseerden wij de verkiezingen voor het Beste Familiebedrijf. Eén van de criteria daarbij was de financiële kant van het bedrijf. Ondanks een onafhankelijke en deskundige jury en de garantie van vertrouwelijkheid, gaven bedrijven hun cijfers niet prijs. We gooiden het daarop over een andere boeg, zodat het toch een leuke serie reportages opleverde.

Het blijft dus gissen naar de rijkdom van de Texelaars. Misschien maar goed ook, geld maakt niet gelukkig luidt een oude wijsheid. Of zoals mijn vader zei: "Geld doet wonderen, maar als je het niet hebt is het donderen."

Gerard Timmerman