Vlnr: Frida Witte en Willem Jan Kraanen, de nieuwe eigenaars van Texelana, en Henk en Ans Broekman, de oprichters van het bedrijf.
Vlnr: Frida Witte en Willem Jan Kraanen, de nieuwe eigenaars van Texelana, en Henk en Ans Broekman, de oprichters van het bedrijf. Foto: Gerard Timmerman

Nieuwe eigenaars voor Texelana

Frida Witte en Willem Jan Kraanen uit Oosterend zijn per 1 mei de nieuwe eigenaars van Texelana. Ze nemen het bedrijf over van Ans en Henk Broekman, die de onderneming zijn gestart en hebben opgebouwd tot wat het nu is.

Zij begonnen bijna 27 jaar geleden in Oudeschild met de verkoop van schapenwollen dekbedden, kussens en onderdekens. Destijds niet met de bedoeling om rechtstreeks aan particulieren te verkopen, maar toen die gasten uit zichzelf de dekbedden onder hun handen vandaan kochten, werd commercieel snel geschakeld. Inmiddels heeft het bedrijf een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Een winkel in Oudeschild en in Den Burg, een groothandel en een webshop. De groothandel heeft klanten in binnen- en buitenland, van België tot Zweden. Naast dekbedden en kussens omvat het assortiment ook truien, mutsen, petten, handschoenen, wanten, sjaals, jassen, knuffels, cosmetica, souvenirs en andere wol- en schapenvachtproducten. Op de zolder van de voormalige graanschuur een collectie van bijna 300 schapenvachten, de grootste collectie van Texel. Van Texelaars tot IJslanders, wit bruin en bont.

Taakverdeling

Een ondernemerspaar dat met de tijd is meegegaan, inspelend op nieuwe ontwikkelingen en met gevoel voor commercie. En dat de verschillende werkzaamheden gescheiden hield. Ans: "De taakverdeling begon al aan het ontbijt." Henk, de man van de ideeën, zij meer van de feedback en 'rustig aan'. Henk: "Als ik met het ene bezig ben, zie ik alweer een andere stip aan de horizon. Ik heb geleerd om als ik weer eens iets had bedacht, dat niet 's avonds aan haar voor te leggen. Anders maalt ze de hele nacht door."

Direct enthousiast

Ze liepen al een tijdje rond met het idee de zaak over te doen, een jaar geleden ging het bedrijf in de etalage. Willem Jan, tot voor kort bij Huisvuilcentrale HVC verantwoordelijk voor relatiebeheer, contracten en conceptontwikkeling, Frida directiesecretaresse bij het NIOZ, waren toe aan de overstap naar het ondernemerschap. "Liefst een handelsbedrijf met diverse activiteiten, zodat we niet met z'n tweeën achter hetzelfde bureau zouden zitten. Over Texelana waren we direct enthousiast. Een mooi Texels bedrijf met een typisch Texels product. De twee fysieke winkels, de groothandel en een webwinkel versterken elkaar en zorgen voor een mooie wisselwerking. De uitstraling en het totaalplaatje maken het verhaal mooi rond."

Ze meldden zich vorig jaar september bij Ans en Henk Broekman. "Uit de contacten die we hadden en de gerichte vragen die ze stelden maakten we al snel op dat we met serieuze kandidaten te maken hadden. Zij wilden naar de volgende stap." Frida: "Dit bedrijf heeft alle facetten in zich die je vandaag de dag nodig hebt. De fysieke winkels, de webwinkel, de groothandel, productontwikkeling. Dat maakt het een heel divers bedrijf."

Ook een bedrijf dat nog volop de potentie heeft om verder te groeien. Ans: "Onze klanten komen overal vandaan. Internationaal, veel mensen die in de Waddenhaven hun boot afmeren stappen hier binnen. Henk: "De groothandel in wol, wol gerelateerde producten en cosmetica groeit snel, in twee jaar tijd hebben we er 200 klanten bijgekregen, ook dankzij de inspanningen van onze vertegenwoordiger."

Dynamiek

Texelana heeft in de winkels, op kantoor, in het magazijn en in de buitendienst negen mensen aan het werk. Zij blijven bij de opvolgers in dienst. Willem Jan: "Ze vormen een fantastisch team." Ans: "Het leuke is ook dat de leeftijd van medewerkers en ondernemers nu weer goed op elkaar aansluit. Dat geeft ook dynamiek."

Willem Jan en Frida willen de zaak op dezelfde voet voortzetten. "Het bedrijf is heel goed en solide opgezet. Het gaat heel goed. Wij zijn wel nieuwe mensen en misschien met ideeën hoe het nóg beter kan. Dat gaan we bekijken." Binnen het bedrijf en ook daarbuiten. Frida: "We gaan veel beurzen bezoeken, om de producten, de markt en de leveranciers te leren kennen."