De gedecoreerden Ria Kleinveld, Charles Douma en Marius Bakker met partners in de raadzaal van het gemeentehuis.
De gedecoreerden Ria Kleinveld, Charles Douma en Marius Bakker met partners in de raadzaal van het gemeentehuis. Foto: Jeroen van Hattum

Drie Texelaars gehuldigd tijdens lintjesregen

Het was woensdagochtend even schakelen voor Ria Kleinveld - Van Egmond, Charles Douma en Marius Bakker.

Met voorwendselen waren zij naar het gemeentehuis gelokt, alwaar de dag een ander verloop kreeg dan ze konden vermoeden: alle drie werden koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Michiel Uitdehaag speldde de lintjes op.

Ria Kleinveld kreeg de onderscheiding voor haar inspanningen bij toneelvereniging 't Amateurtje in De Waal. In 1976 werd zij lid van de vereniging. Van 1981 tot 1990 was zij penningmeester. In 1998 werd ze secretaris, in 2008 voorzitter en sinds 2011 is zij weer secretaris. Ze was regisseur bij diverse musicals zoals 'De Jantjes' bij het 50-jarig jubileum in 2006, 'Sneeuwwitje' bij het 55-jarig bestaan in 2011 en 'Ibiza' bij het 60-jarig jubileum in 2016.

Uitdehaag vertelde dat ze ook mantelzorger is voor haar ouders en schoonouders en dat zij zich ontfermt over mensen die financieel in de knel zijn geraakt. "Dat gebeurt allemaal buiten het blikveld, dus het is goed als dat eens genoemd wordt. Voorzitter Henk Slikker van 't Amateurtje had veel lovende woorden voor Kleinveld en de toneelvereniging had speciaal voor haar een lied ingestudeerd.

Charles Douma kreeg de onderscheiding voor al zijn werk bij de KNRM in De Cocksdorp waar hij sinds 1989 actief is als vrijwilliger. Hij begon er als opstapper, was korte tijd plaatsvervangend schipper en van 2001 tot en met 2016 schipper van de reddingsboot. Hij groeide uit tot een ervaren, kundige en betrouwbare schipper die zeer goed thuis was in het zeegat tussen Texel en Vlieland en ook permanent paraat stond om in actie te komen. De burgemeester liet weten dat Douma deelnam aan 473 acties waarbij 843 mensen en 8 dieren veilig aan wal werden geholpen. De Krim, waar hij werkt, gaf Douma de ruimte om meteen te vertrekken zodra de pieper ging, Andersom zorgde Douma ervoor dat veel gasten werden aangemoedigd om donateur te worden van de reddingmaatschappij.

Douma is ook al bijna dertig jaar actief voor de Ronde om Texel waar hij een belangrijke rol speelt in de veiligheid op het water. Hij houdt mee in de gaten dat iedereen die het water opgaat er ook weer veilig vanaf komt. Bestuurslid Maarten Drijver vertelde een aantal smakelijke anekdotes over de reddingen van Douma.

Marius Bakker is sinds 1987 actief voor het voetbal, eerst in het bestuur van SV Texel en later Texel'94. Hij zorgt al jarenlang voor de verhuur van het sportcomplex aan groepen en scholen in de zomermaanden. De inkomsten daarvan komen ten goede aan de club. Bakker was meer dan 25 jaar geleden de grondlegger van het Veteranentoernooi en heeft sindsdien de organisatie gedaan. Binnenkort treedt hij terug uit het hoofdbestuur en gaat hij verder als commissielid. Hij is tevens lid van verdienste van het voormalige SV Texel.

Voorzitter Werner van der Meer van Texel'94 omschreef Bakker als een unieke vrijwilliger die het hele jaar actief is. De accommodatie wordt in de zomermaanden ook wel 'Hotel Bakker' genoemd en dat zal volgens Van der Meer nu 'Hotel Bakker in de Orde van Oranje Nassau' gaan worden.

De burgemeester stond tijdens de uitreiking van de lintjes ook stil bij de belangrijke rol die de partners van de gedecoreerden hebben gespeeld.

Afbeelding