Het Texelweekend een paar jaar geleden.
Het Texelweekend een paar jaar geleden. Foto: Willem Sangers

Texelweekend bestaat dertig jaar

Het begon dertig jaar geleden als een klein evenement om het buitenseizoen te openen. Vandaag de dag is het Texelweekend een evenement waaraan honderden ruiters uit het hele land aan mee.

"Sommigen van hen doen al dertig jaar mee", vertelt Marloes van der Vis die dit jaar voor de vijfentwintigste keer in de organisatie van het paardensportevenement zit. Van vrijdag tot en met zondag zijn de ruiters rondom manege Akenburg aan de Akenbuurt bezig met hun wedstrijden.

In totaal 320 deelnemers zadelen hun paard voor circa 1500 starts in de disciplines springen en dressuur. Daarvan komen er ruim 300 voor rekening van Texelse deelnemers. Vrijdag, zaterdag en zondag starten de dressuur-en springruiters in de basissport van 8.30 uur tot 18.00 uur. De dressuurruiters rijden in de klasses B t/m ZZ-licht; de springruiters in de klasses B t/m ZZ. Zondag rijden vele dressuurruiters van de Z1 t/m de ZZ licht klasse de kür op muziek vanaf 14.30 uur op het veld bij de manege.

Sinds enkele jaren heeft de Texelweekend de subtop dressuur aan zich weten te binden. Vrijdag en zaterdag wordt in de buitenbaan naast de manege de subtop tot en met de Grand Prix kür gereden. De combinaties starten om 8.30 uur met de dressuurproeven; rond 17.00 uur start de kür op muziek.

Een van de hoogtepunten is de kür die zondagmiddag vanaf 14:00 uur. Daaraan doen acht Grand Prix ruiters mee. De Texelse deelname daaraan is in handen van Imme Schraag, Mandy Bosma en Marleen Bergamin.

Volgens Van der Vis zijn er ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan extra mooie linten aangeschaft. Voor de rest wordt er niet veel bijzonders aan het jubileum gedaan. Belangstellenden kunnen volgens de organisatie komen kijken bij het Texelweekend. "Het is fijn als mensen honden aangelijnd houden op het terrein." Mensen krijgen ook het advies op de fiets naar de manege te gaan in verband met de verwachte drukte.