De woonkamer waar een nieuwe groep voor mensen met dementie gaat komen.
De woonkamer waar een nieuwe groep voor mensen met dementie gaat komen. Foto: Katrijn van der Vlerk

Nieuwe woongroep Gollards om wachtlijsten terug te dringen

Omring opent binnenkort in de Gollards in Den Burg een nieuwe woongroep voor mensen met dementie.

Volgens Katrijn van der Vlerk, regiomanager van Omring op het eiland, gaat het om een ad hoc oplossing om de grootste druk op de wachtlijsten voor het verpleeghuis te verlichten. Er zitten nu geregeld Texelaars in verpleeghuizen aan de overkant en dat levert vaak schrijnende situaties op. Zorgcoöperatie Texel Samen Beter trok een tijdje geleden aan de bel omdat het aantal Texelaars dat noodgedwongen aan de overkant zat, was opgelopen naar negen. Van der Vlerk: "Daar moeten we nu een oplossing voor bedenken en niet op de langere termijn wachten."

De nieuwe woongroep gaat plaats bieden aan zeven mensen met dementie. "Hij komt in een deel van de Gollards waar eerst een somatische groep heeft gezeten. De woonkamer in dat deel van het gebouw staat leeg en een deel van de kamers die eraan zijn gekoppeld staat leeg, waardoor we er een groep kunnen onderbrengen." De Omring maakt er een gesloten setting van waar verpleeghuiszorg geboden gaat worden. Er worden momenteel bouwkundige aanpassingen uitgevoerd en er wordt personeel geworven voor de nieuwe groep. Zodra dat rond is, neemt Omring contact op met Texelaars die bovenaan de wachtlijst staan om afspraken te maken over een eventuele verhuizing naar de Gollards.

Voor de langere termijn hebben Omring en Woontij plannen ontwikkeld voor twee nieuwe woonzorgcomplexen op het Landje van Pelgrim op de hoek Pontweg/Gasthuisstraat in Den Burg. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het nieuwe ontwerp-plan ligt tot en met 22 mei ter inzage, zodat er zienswijzen ingediend kunnen worden.

Het ene beoogde woonzorgcomplex bestaat uit 32 woningen met 24 uur per dag zorg voor ouderen die kwetsbaar zijn. Het andere bestaat uit 27 woningen waar zorg op afroep wordt geleverd. Er komen ook acht levensloopbestendige woningen met een slaapkamer en een badkamer op de begane grond.

Bedoeling is dat het landje, eigendom van Woontij, via de Gasthuisstraat toegankelijk wordt. Volgens het college wordt in het ontwerp rekening gehouden met voldoende parkeerplaatsen. Woontij en Omring spraken vorig jaar de hoop uit dat de woonzorgcomplexen in 2019 klaar zijn, zodat daarna de Gollards kan worden verbouwd en heringericht.