Veertien zienswijzen over zandige PH-dijk

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft veertien zienswijzen ontvangen over de zandige Prins Hendrikdijk. De twee rode draden betreffen eventuele nadelige effecten voor de landbouw en nadelige gevolgen voor het recreatief medegebruik. Rijkswaterstaat stuurde een positieve reactie.

Negen zienswijzen gaan over recreatief medegebruik, waarbij het behoud van het strandje van Ceres en de toegankelijkheid van het nieuwe gebied worden genoemd. Uitgangspunt is dat het gebied beperkt toegankelijk is, namelijk op het in het plan opgenomen fiets- en wandelpad. Deze zijn zodanig ingepast dat dit niet leidt tot verstoring van de natuur. "Elke uitbreiding van de toegankelijkheid van het gebied levert te grote risico's op voor het behalen van de doelstelling voor beoogde natuurontwikkeling. De commissie MER concludeert dat een grotere verstoring dan bij het fiets- en wandelpad, met name die waarbij een gewenning kan optreden, positieve effecten op leefgebied van soorten geheel of gedeeltelijk teniet kan doen. Ook wordt verwezen naar alternatieven, zoals het strandje bij de jachthaven en de officiële kitesurflocatie bij Dijkmanshuizen. HHNK wijst er ook op dat Ceres geen officieel aangewezen zwemlocatie is. Het belang van de dijkversterking en natuurontwikkeling weegt voor het hoogheemraadschap zwaarder dan dat van het behoud van het strandje van Ceres en andere vormen van recreatief medegebruik. Agrarische bedrijven wijzen op het risico van zoute kwel, stuifzand of belemmering van de ontwikkelingsmogelijkheden voor hun bedrijven. Het risico op aantasting van de zoetwatelens door toename van kwel gedurende de aanleg omschrijft HHNK als een belangrijk "aandachtspunt". "Zowel voor het beperken van negatieve effecten door toename van kwel als voor het voorkomen van verstuiving zijn aantoonbaar effectieve maatregelen in het projectplan opgenomen voor dit projectplan." Daarnaast wordt de kwaliteit van het grondwater zorgvuldig gemonitord. Mocht desondanks sprake zijn van schade, dan kunnen gedupeerden een verzoek om schadevergoeding indienen.

De zandige versterking bestaat uit 4,5 miljoen kubieke meter zand en een slijtlaag van 400.000 m3. HHNK raamt de kosten voor realisatie, beheer en onderhoud op €48,2 miljoen. Voor de ambitie om het fietspad als een zogeheten "solarroad" te realiseren, waarbij zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, blijkt wegens de hoge kosten onvoldoende steun. De financiering van de aanleg, beheer en onderhoud van het fietspad is een taak van de gemeente. Het gebied kan worden bekeken vanaf een uitzichtpunt langs het wandelpad en vanaf een uitzichtpunt bij De Schans.

De eerste gesprekken met meerdere marktpartijen die het plan willen uitvoeren hebben plaatsgevonden. De gunning staat gepland voor september, realisatie in 2018. HHNK geeft aan dat de zienswijzen geen reden zijn tot wijziging van de aanbestedingsprocedure. De commissie Water & Wegen buigt zich in mei over het plan.