Menig gast weet niet van het bestaan van het E-vignet. Dat parkeerautomaten geen Duitse pinpas accepteren is een ander probleem.
Menig gast weet niet van het bestaan van het E-vignet. Dat parkeerautomaten geen Duitse pinpas accepteren is een ander probleem. Foto: Gerard Timmerman

Betaald parkeren niet zonder slag of stoot

De invoer van betaald parkeren op heel Texel, het digitale E-vignet en de nieuwe parkeerautomaten waarbij niet meer met muntgeld kan worden betaald verloopt niet zonder slag of stoot. Automaten die niet werken, Duitsers die niet met hun pinpas kunnen betalen, onbekendheid met het E-vignet en betaalplicht op strandslagen zorgen voor irritatie.

De redacteur van dit artikel was er onlangs getuige van hoe een familie uit het oosten van het land vergeefs probeerde te betalen met de automaat aan de Nikadel in De Koog. Het apparaat reageerde niet. "Wat nu?", luidde de vraag aan de verslaggever die daar toevallig in de buurt was. Het advies om niet onbetaald te parkeren namen ze ter harte. Dat ze ook met het Texelvignet konden parkeren, was hen niet bekend en werd op of bij de automaat ook niet kenbaar gemaakt. Nadat ze waren verwezen naar de website voor het Texelvignet, werd er ter plekke eentje besteld en digitaal afgerekend en kon deze familie de dag vervolgen.

Strandslagen

Het voorval staat niet op zichzelf. "Ik krijg talloze keren per dag de vraag hoe het nu zit met parkeren", vertelt strandpaviljoenhouder Steven van Vliet van Paal 12. "Mensen snappen het niet, hebben niet door het proces werkt. Of er nu geld in die meter moet of dat je een E-vignet moet kopen: mensen houden er het gevoel aan over dat ze niet welkom zijn. Toerist-onvriendelijk. Onduidelijk ook. Mag ik hier een uur, twee uur of een dag parkeren? Heb ik een blauwe kaart nodig of niet. Want overal is het weer anders geregeld."

"Het idee voor het Texelvignet is op zich zo gek nog niet, maar zorg er wel voor dat duidelijk is hoe het werkt. Nu komen er hier mensen die hier een kopje koffie willen drinken, maar daar betalen ze nu wel €2,50 extra voor. Misschien kan ik iets doen met de bon, dat ze bij inlevering van een tweede kopje koffie gratis krijgen. Dan houden ze er toch een goed gevoel aan over. Maar beter zou zijn om al die automaten hier zo snel mogelijke vandaan de te halen." Ook collega René Jager van Paal 9 ziet regelmatig plukjes mensen rond de parkeerautomaten. "Ik hoor er weinig klanten over klagen, behalve dan Texelaars. Maar zie wel veel dagjesmensen die het niet snappen. Mensen die hier vaker komen hebben het wel door. Nu valt het nog wel mee, maar als we straks een keer echt mooi weer hebben met 600 auto's, dan voorzie ik lange wachtrijen voor de automaat. Jammer ook dat de raad heeft besloten dat er minder verkeersborden komen, maar dat er nu 249 bij zijn gekomen."

Duitse gasten hebben een extra probleem: de automaten accepteren hun bankpassen niet. Met onder meer als gevolg dat de VVV de handen vol heeft om de Duitse gasten van tekst, uitleg en parkeervignetten te voorzien. Volgens wethouder Kingma doet de gemeente haar best om het euvel, dat zich overigens ook bij andere automaten voordoet, te verhelpen. Maar op andere problemen met de automaten die VVD'er Jur Schuiringa woensdag tijdens de raadsvergadering aankaartte ging Kingma niet in. Bijvoorbeeld over het ontbreken van informatie over het E-vignet bij de automaten. Schuiringa in een nadere toelichting: "Het zou toch simpel zijn als ze er even een stickertje met uitleg op plakken, zodat mensen het begrijpen."

Communicatie

Volgens Michel Gregoire van ondernemersplatform TOP: "De communicatie over het E-vignet is mager. Daar moet echt nog wel wat gebeuren. Als ondernemers kijken we of we daar nog meer een rol in kunnen spelen. Er zijn al gastheren die zelf een e-vignet voor hun gasten regelen, maar dat is wel een heel gekunstelde manier. Maar ik denk zeker dat de gemeente ook iets moet doen."