De oude olieleiding die opeens in de dijk tevoorschijn kwam.
De oude olieleiding die opeens in de dijk tevoorschijn kwam. Foto: Jeroen van Hattum

Oude leiding in dijk blootgelegd

Hij viel niet op bij het explosievenonderzoek dat gehouden werd en stond ook niet geregistreerd op kaarten van kabels en leidingen.

Daardoor kon het vrijdag gebeuren dat Combinatie Tessel tijdens het afgraven van de dijk bij de haven van Oudeschild opeens op een lege, oude olieleiding stuitte. Volgens een woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier was de leiding niet geregistreerd bij het zogeheten Kabels en Leidingen Informatie Centrum waardoor hij ook bij historisch onderzoek niet aan het licht was gekomen. "Maar het gebeurt vrijwel altijd dat je bij zulke werkzaamheden dingen tegenkomt waarvan je niet wist dat ze in de grond zaten. We waren door een laag puin aan het graven toen we op de leiding stuitten." Vermoed wordt dat die veertig tot zestig jaar oud moet zijn. Volgens net hoogheemraadschap wordt er straks een stuk leiding weggehaald, zodat er damwanden geslagen kunnen worden om de dijk te versterken. Voordat dat gebeurt, volgt er eerst nog nieuw explosievenonderzoek. Dat stond al gepland.

De dijk tussen Havenzicht en de kluft wordt sinds vorige week afgegraven, zodat er een versterkte dijk (met damwanden in de grond) kan terugkeren. Hollands Noorderkwartier heeft naast 't Pakhuus een container neergezet, zodat belangstellenden het werk van bovenaf kunnen bekijken. De haven is het begin van de versterking van 17 kilometer Waddendijk, een project dat drie jaar gaat duren.