Het toneelspel in Oosterend.
Het toneelspel in Oosterend. Foto: Jeroen van Hattum

Remmen los op toneel

Beppie Bakker, Lisette Daalder en Roelie Zandee wisten vrijdag wel raad met hun rol als trol in het toneelstuk 'Zijn trollen echt zo slecht?' van Toneelgroep Oosterend.

De dames gingen ongeremd in hun trollenpakken over het podium van De Bijenkorf. Ook de andere spelers waren niet van plan de handrem erop te houden, waardoor het een leuke voorstelling werd. Niet alleen voor kinderen, ook als volwassene moest je regelmatig lachen.

Het spel draaide rond een plek waar een fee (gespeeld door Karin Nauta) dagelijks in de vroege ochtend met strooigoud voor een vrolijke stemming overdag zorgde. De trollen, 's nachts levend en overdag slapend, dachten daar wat anders over. Ze zagen overdag het liefst iedereen in mineur en somber, zodat zij tenminste rustig konden slapen. Dat lukt wanneer de trollen stiekem de pot met strooigoud van de fee stelen en vervangen door een pot waarin de vrolijkheid van de dag niet bepaald te vinden is. Dan is het gedaan met de vrolijkheid.

Tussendoor speelde het verhaal van de jongen Frederik (Hanneke Legierse) die geïnspireerd door verhalen van haar opa (Rob Maas) een reis rond de wereld wil maken. Opa was voorzien van een dikke duim en zodra "zijn duim aan ging" borrelde er bij hem een verhaal op. Oma (Judith Kikkert) schreef dat meteen op, zodat de verhalen niet verloren zouden gaan.

Iedereen leefde mee met de voorbereidingen van Frederik, maar zodra die op reis was, voelde iedereen zich somber omdat ze hem misten. Dat gold ook voor twee tantes (gespeeld door Shirley van der Meulen en Anneloes Hagen) die een feestwinkel runden en de kinderen Loesje en Sjakie (Annegreet van der Vis en Arco Eelman), de vaste afnemers van de feestwinkel.

Voor de pauze duurde het even voordat alles op gang was gekomen en werden vooral aanzetten gegeven, maar na de pauze werden die in de loop van het spel opgepakt en uitgewerkt. Het was uiteindelijk Frederik die na terugkeer contact zocht met de trollen om de pot met strooigoud en daarmee de vrolijkheid bij de anderen terug te krijgen. Frederik had de ingeving om de trollen met goud te bestrooien, waardoor zij opeens zin kregen om overdag in plaats van 's nachts te gaan leven.

Het toneelstuk werd in 1985 door Els Whyte uit Oosterend geschreven. Het was tijdloos en kon dus wederom met succes worden uitgevoerd. Meta Maas, vaste speelster van Toneelgroep Oosterend, maakte haar debuut als regisseur. Ina Schrama en Karin Nauta deden de kleding en grime, Annie van der Heide, Aad Zegers en Meindert Wijnia verzorgden de techniek. Willem Hart en Biem Vlaming deden samen met de spelers het decor.