Afbeelding
Foto: Job Schepers

@TXL

Gast van de raad

Afgelopen week was ik, samen met mijn vriend Elias, gast van de raad. Nou zal ''gast van de raad'' de meeste mensen niet meteen zoveel zeggen. Het idee van Gast van de Raad zijn is dat je als een soort VIP de commissie-en raadsvergadering bijwoont. Dit met het hoofddoel om meer Texelaars geïnteresseerd te krijgen voor de lokale politiek. Nou vind ik dat doel persoonlijk ook erg belangrijk, dus dat scheelt.

Na een stap over de drempel gezet te hebben werd meteen al duidelijk dat het ons aan niks zou ontbreken die avond en dat we vooral geen moeite moesten doen voor iets. Er was een tafel voor ons gereserveerd vooraan, drinken en eten in overvloed en aan aandacht hadden we ook niets tekort. Bij binnenkomst wilden veel mensen toch wel even weten wie we waren. Ook was er een mevrouw zo lief om als gastspreker ons te motiveren voor de Texelse politiek en ons ''misschien wel de volgende minister-president'' te noemen.

Het valt ook wel een beetje op misschien. Elias en ik haalden met onze 17 jaar oud de gemiddelde leeftijd in de zaal wel wat omlaag, en dat is voor beide partijen wel goed denk ik. Aan de ene kant kan de raad ook eens de mening horen van een groep Texelaars die zich niet zo vaak uitspreekt in de politiek. Aan de andere kant is het voor ons net een beetje 'meedoen met de grote mensen'. Het is natuurlijke geen Tweede Kamer, maar het verbaasde mij alsnog hoe professioneel het geregeld was allemaal. Ik had met mijn vooroordelen over de Texelse politiek natuurlijk weer iets veel gebrekkigers voorgesteld, maar niets was minder waar. Wil je laagdrempelig wat politieke ervaring opdoen, dan zit je op Texel wel goed denk ik. Als je echter verder niets met politiek te maken (wil) heb(ben) zou ik alsnog zeker aanraden om je eens aan te melden als Gast van de Raad. Desnoods doe je het voor de gastvrijheid, want daar is helemaal niets op aan te merken daar aan de Emmalaan.

Jeffrey Eelman