Versterking van dijk van start bij haven

Combinatie Tessel is in Oudeschild begonnen met het afgraven van het eerste stuk dijk voor de versterking van de Waddenzeedijk.

Tot en met 2019 wordt in totaal 17 km Waddendijk versterkt (verdeeld over tien secties) en worden drie gemalen nieuw aangelegd. De dijk bij Oudeschild is als eerste aan de beurt. Het afgraven is begonnen op het dijkvak tussen restaurant Havenzicht en de Laagwaalderweg bij de haven. De weg is daarvoor ter hoogte van de kluft tot en met augustus afgesloten. Ook de Barentszstraat is dicht. De komende tijd worden telkens delen van de bestaande dijk bij de haven weggehaald, waarna er twee rijen damwanden van achttien meter lang de grond ingaan.

De damwanden worden volgens omgevingsmanager Dries Hof van Combinatie Tessel en projectmanager Leo Becker van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met een grote kraan in de grond gedrukt. Dat moet de minste overlast opleveren. Vervolgens wordt de nieuwe dijk om de damwanden heen weer opgebouwd met nieuwe aankleding.

Het opbouwen gebeurt met de bestaande grond van de dijk; die wordt tijdelijk op het Landje van Schraag net buiten Oudeschild opgeslagen. De afgelopen tijd is onderzocht of er mogelijk nog explosieven in het dijk bij de haven zaten, maar dat was niet het geval. Voordat de damwanden de grond ingaan, volgt nog een keer explosievenonderzoek in de ondergrond van het dijklichaam.

Activiteiten op de haven kunnen volgens Becker en Hof tijdens de werkzaamheden gewoon doorgang blijven vinden. Daarvoor zijn de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met ondernemers op de haven. De trap van de Barentszstraat naar de haven is afgesloten, de trap tussen de haven en de Heemskerckstraat blijft open. Volgens Hof en Becker wordt die trap nog wel verlegd, maar er blijft altijd toegang tot de haven. Verkeer kan ook gewoon over de haven blijven rijden.

De ondernemersvereniging in het dorp is gevraagd om vrachtverkeer tijdelijk via De Waal te laten rijden, omdat de Redoute de komende tijd ook dicht is vanwege de aanleg van het nieuwe gemaal bij De Schans. Op de haven komen verkeersregelaars om aanwijzingen te geven. "Volg die svp op", aldus Becker, "we geven ze niet voor niets." Nabij 't Pakhuus komt een container waar mensen op kunnen staan om het werk aan de dijk van bovenaf te bekijken. "Daar komt ook iemand met folders op zak die kan vertellen wat er gebeurt."

Er liggen scenario's klaar voor het geval het de komende maanden zeer hoog water wordt. Hof: "Dat zien we dankzij de modellen op tijd aankomen. Daarvoor werken we bewust met openingen van niet meer dan 20 tot 60 meter in de dijk, zodat we de afgegraven grond op tijd terug in een gat kunnen brengen als er hoog water in aantocht is." Later dit jaar begint het werk aan de dijk van de Eendrachtpolder, de dijk bij De Schans en de inlaagdijk rond De Kleikes. De zanddijk van de Prins Hendrik wordt later dit jaar gegund.