De Hasco III vlak na de stranding op de Razende Bol in 1975.
De Hasco III vlak na de stranding op de Razende Bol in 1975. (Foto Archief KNRM/Marineluchtvaartdienst

Wrak uit 1975 komt weer boven

De wrakstukken van de Hasco III, een Duits zeiljacht dat in 1975 op de Razende Bol strandde, zijn weer boven water gekomen. Hulpstrandvonder Hans Eelman kwam de wrakstukken recent tegen.

De Hasco III is een wrak met een historie. Twee vrijwilligers van de KNRM uit Den Helder kwamen destijds om het leven tijdens de redding van de zeven opvarenden van de Hasco III. Het wrak lag onder het zand, maar is volgens Eelman als gevolg van ontzanding weer boven gekomen. Aan de vorm van de patrijspoorten herkende hij de restanten als de Hasco III. De restanten lagen in de buurt van het wrak van de in de 1965 gezonken Duitse coaster Friesenland en Eelman was vroeger zelf ook nog bij het wrak van de Hasco III geweest.

Het schip strandde in de avond van 27 maart 1975 op de Razende Bol toen de schipper wilde uitwijken naar Den Helder, omdat aan boord vijf man ziek was geworden. Volgens het blad Levend Verleden van de Helderse Historische Vereniging ging het mis bij het navigeren. De Hasco III belandde in de branding van de Razende Bol en botste op het wrak van de Friesenland.

De Helderse reddingboot Suzanna kon die avond niet voldoende in de buurt van de Hasco III komen, waarna de Helderse redders Jochem Post, Cornelis van der Oord en André van Duivenbooden overstapten in een vlet om naar de Hasco III te varen. In het donker werd hun vlet overvallen door een grondzee, waardoor het bootje omsloeg. Post en Van der Oord wisten de kiel vast te pakken, Van Duivenbooden werd door de stroming meegetrokken.

Na een uur hulpeloos drijven op zijn zwemvest spoelde hij uitgeput aan op de Razende Bol. Van der Oord en Post kwamen om het leven, hun lichamen werden tijdens een grote zoekactie met helikopters en een verkenningsvliegtuig van De Kooy teruggevonden in zee. De twee lieten destijds beiden een gezin achter.

De zeven opvarenden werden diezelfde nacht met drie helikoptervluchten van de Razende Bol gehaald, omdat het hoog water begon te worden. De schipper werd later bij het zeegerecht in het Duitse Emden schuldig bevonden aan grove onachtzaamheid en hoogst onverantwoord gedrag. Hij werd medeschuldig bevonden aan de dood van de twee redders.