Sander Boschma, Maaike Vonk, Marcella Engbrenghof, Jan Beijert en Brigitte Hollands met scholieren Rens Koning en Douwe Komdeur.
Sander Boschma, Maaike Vonk, Marcella Engbrenghof, Jan Beijert en Brigitte Hollands met scholieren Rens Koning en Douwe Komdeur. Foto: Gertha Wessels

"Samenscholing" voor blijvend ontwikkelen

Texelaars de kans geven zich te blijven ontwikkelen op eigen eiland. En tegelijkertijd samen nieuwe initiatieven ontwikkelen en een podium bieden. Dat is kort gezegd de bedoeling van de zeven organisaties die hun krachten hebben gebundeld en zich Samenscholing op Texel noemen. Brigitte Hollands van Texels Welzijn, Sander Boschma van Artex-Kunstenschool Texel en Jan Beijert van het Texel Fonds geven uitleg.

Welke organisaties werken samen?

"Artex-Kunstenschool Texel, OSG De Hogeberg, de bibliotheek, Ecomare en Texels Welzijn. Alle vijf zijn we aanbieders van educatieve en culturele activiteiten. De zesde partij is het Texel Fonds, dat ons financieel steunt en met raad en daad bijstaat."

Waarom bundelen jullie je krachten?

"Door samen te werken vergroten we onze creativiteit en kunnen we onze aanbod uitbreiden. Samen kom je soms tot dingen die je in je eentje niet kunt realiseren."

Noem eens een voorbeeld.

"Een groot succes was de cursus Duits voor mensen uit de toeristische dienstverlening. Een heel praktische cursus, gericht op de dagelijkse praktijk. Met veel conversatie en weinig grammatica. Het idee kwam van Texels Welzijn, na een vraag vanuit de markt. De cursisten zijn geworven in samenwerking met ondernemersorganisatie TOP. Nico Kremer, leraar Duits op de OSG, verzorgde de lessen. Acht weken lang, twee per week."

Waarom is dit zo'n mooi voorbeeld?

"Er was vraag naar, anders was het nooit doorgegaan. Het doel was duidelijk en overzichtelijk: kwaliteitsverbetering in de dienstverlening. Door beter Duits te praten en je klanten makkelijker te woord te staan, optimaliseer je de kwaliteit van wat je doet. Daar komt bij dat de cursus het product is van een samenwerkingsverband. Te vaak zie je dat leuke activiteiten weinig deelnemers trekken omdat ze nauwelijks bekend zijn. Met Samenscholing op Texel willen we ook een podium bieden, waardoor samenwerkende organisaties hun doelgroep kunnen vergroten."


Hebben jullie nog meer voorbeelden?

"Een cursusserie over donker en licht in de kunst en natuur, georganiseerd door Ecomare en Artex. De kookworkshops Peper en Zout over koken in andere culturen. De aanbieders waren allemaal Texelaars, die samenwerkten met Texels Welzijn en de OSG. En de cursus Positieve Gezondheid, georganiseerd door Therapie Wolf, zorgcoöperatie Texel Samen Beter en Texels Welzijn. En dit is pas het begin. Als organisatie zijn we vooral aanjager, steeds op zoek naar nieuwe verbanden."

Hoe is de stand van zaken?

"De eerste initiatieven zijn een succes. We dagen mensen uit om met ideeën te komen. Er zijn vast Texelaars met plannen, maar die niet weten waar te beginnen. Die mensen willen we helpen. Texel vergrijst. Dat is misschien jammer, maar het voordeel is dat mensen meer tijd hebben. Om iets te organiseren, om een cursus te geven of om mee te doen. We hebben op het eiland geen volksuniversiteit. Maar met dit podium kunnen we toch in die behoefte voorzien."

Waarom is het Texel Fonds enthousiast?

"Eén van onze speerpunten dit jaar is educatie. Er is veel kennis en kunde op Texel. Het zou mooi zijn als we daar als samenleving van kunnen profiteren. Dat verhoogt de kwaliteit van leven."