De familie Van der Werve en hun medewerkers bij hun nieuwe tuincentrum aan de Bernhardlaan.
De familie Van der Werve en hun medewerkers bij hun nieuwe tuincentrum aan de Bernhardlaan. Foto: Gerard Timmerman

Ruiken, zien en voelen in nieuw tuincentrum

Ruiken, zien en voelen. Volop beleving bij Tuincentrum Van der Werve aan de Bernhardlaan, dat zaterdag open dag houdt in het vernieuwde bedrijf. Planten, meubels, gereedschap en andere spullen voor de tuin onder dak in een stijlvol centrum.

Tuincentrum en hoveniersbedrijf Van de Werve is een begrip op Texel. Een familiebedrijf waarvan de geschiedenis al generaties terug gaat. Jeroen van der Werve, met broer Stefan eigenaar van het bedrijf. "Dit landje is al heel lang in de familie. In 1967, vijftig jaar geleden, bouwden mijn opa en oma aan de Kogerstraat een dubbel woonhuis. En daar twee jaar later een kas. Mijn vader (Kees) teelde vanaf zijn zestiende bloembollen. Om er wat bij te hebben ging hij in de kas perkplantjes telen. Die verkocht hij in de Kogerstraat aan huis." Zo werd de basis voor het huidige bedrijf gelegd. Toen zoon Jeroen zijn opleiding tot hovenier aan de MTuS in Hoorn had voltooid, begon hij een eigen hoveniersbedrijf. "Het was al snel zó verweven met het tuincentrum, dat we die samen hebben gevoegd." Toen broer Stefan in 1995 in het bedrijf kwam, trok vader zich terug. Het bedrijf bouwde in de loop der jaren een flinke klantenkring op. Texelaars en gasten die om plantjes, potten of andere tuinspullen komen, en particulieren, bedrijven en vakantieparken voor aanleg en onderhoud van tuinen. Inmiddels heeft het bedrijf acht medewerkers in dienst. De behoefte om meer onder dak te brengen leefde al langer. "Veel mensen wisten natuurlijk wel wat we doen en waar we zitten en weten ons te vinden, maar je zag het er van buiten niet vanaf. We wilden hier graag laten zien wat we doen en kunnen. Maar we wilden geen grote loods of andere blokkendoos neerzetten." Via-via kwamen ze op het idee voor de huidige, wat klassiek ogende vorm. Met een oppervlakte van 700 vierkante meter, bijna het viervoudige van de oude winkel. Met bovendien op het eigen terrein een royale parkeerplaats voor de bezoekers. Naast een uitgebreide collectie planten biedt de hal ruimte aan een groot tuinassortiment. Decoratieve artikelen, tuinaarde, -gereedschap, vogelhuisjes, -meubels, blokhutten en andere spullen. "We bieden het hele programma van Tuindeco", doelt hij onder meer op kapschuren, tuinkamers, sauna's, banken en andere zaken. In de hal natuurlijk licht, dankzij het transparante dak. Met vloerverwarming en om te voorkomen dat als de zon schijnt de temperatuur te hoog oploopt, kunnen de ramen open en kan een scherm worden uitgerold. Alles volautomatisch en computergestuurd. Een flinke stap in de ontwikkeling van het familiebedrijf. "Tot dusver lag de piek vooral in het voorjaar, met een breder assortiment worden we meer jaarrond bedrijf en hebben we op jaarbasis meer continuïteit." De ingang van het bedrijf is verplaatst naar de andere kant van het terrein, bezoekers kunnen binnen een rondje maken langs de verschillende producten. Veel sfeer. "Mensen kopen tegenwoordig veel via internet. Dan zie je een foto en moet je maar afwachten wat je krijgt. Hier heb je beleving. Mensen kunnen tussen de planten doorlopen. Ruiken, zien en voelen. Bij ons geldt: wat je ziet is wat je koopt."

Open dag

Ter gelegenheid van de opening houdt Tuincentrum Van der Werve zaterdag 22 april vanaf 10.00 uur open dag. Met ook attracties voor kinderen en speciale acties.