Linda Boersen:
Linda Boersen: "Laten we de dorpen mooi en netjes (onder)houden met z'n allen, dan blijft Texel ook in de toekomst aantrekkelijk voor onze toeristen." Foto: Jeroen van Hattum

Laat Texel voor gast familie-eiland zijn

Wat is je favoriete plek op Texel?

Op het land van mijn ooms in polder Het Noorden bij De Reuze Aardbei. Wandelen met mijn honden, blik op oneindig, de wind door mijn haren, heerlijk!

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ja zeker, met uitzondering van een paar maanden in Amsterdam om te studeren, heb ik hier altijd gewoond en gewerkt.

Een lekker gerecht maken is voor mij een goede uitlaatklep

Wat voor werk doe je op Texel?

Samen met mijn vader Jan en vriend Ferre heb ik een eigen bedrijf: Tessels Onderdak, en ja, de naam zegt het inderdaad al; we verhuren zo'n 60 vakantiehuizen en appartementen op het eiland aan toeristen. Het bedrijf is boven onze verwachting aan het uitstijgen, een paar handjes erbij zouden geen kwaad kunnen.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Een grote hobby is lekkere dingen maken en uitproberen, ik ben dol op kokkerellen. Zeker ook als je wat stressig bent, is een lekker gerecht maken voor mij een goede uitlaatklep. Mijn huisgenoten hoor ik zelden klagen, ook kook ik graag voor anderen. Als ik iemand blij kan maken, ben ik zelf ook blij. Trouwens, een rondje door de Zelfpluktuin bij mijn familie doet ook al mijn zorgen vergeten; uitgebreid bloemen plukken, of een grote bak lekkere verschillende soorten fruit uitzoeken.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De meeste Tesselaars zijn open en vriendelijk. Uiteraard wordt iedereen in het seizoen wat korter, maar dat hoort er ook een beetje bij denk ik, dat is mensen-eigen.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ferre en ik lopen graag in de natuur, samen met onze honden Lady en Daisy. Bijvoorbeeld op de Hors als het hoogzomer is, fantastisch dat je daar kilometers kunt lopen zonder iemand tegen te komen. Zo af en toe heb je daar echt even behoefte aan tijdens de drukke tijd.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Persoonlijk kom ik niet zo heel vaak in andere dorpen dan De Koog. Ja, weleens in Den Burg of bijvoorbeeld in Oudeschild om een visje te eten bij Van der Star, maar verder red ik me prima in De Koog, je hebt hier tenslotte ook alles!

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Jarenlang heb ik bij restaurant/eetcafé Sjans gewerkt en daar kom ik nog steeds heel graag. Toevallig heb ik er laatst voor mijn 30ste verjaardag gegeten en het was weer verbluffend goed!

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Dat je met je honden nog op zo ontzettend veel plekken mag komen. Als ik soms van onze Duitse gasten hoor hoe het bijvoorbeeld daar op Sylt is, dat er maar hele kleine stukjes hondenstrand zijn, echt waanzin. Het strand is toch van iedereen? Laten we er dan ook van genieten. Wij maken voor ons bedrijf ook speciaal reclame voor gasten dat Texel zo hondvriendelijk is, gasten komen daarvoor speciaal naar ons toe.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De 'ken-zo-wel-mentaliteit'. Laten we de dorpen mooi en netjes (onder)houden met z'n allen, dan blijft Texel ook in de toekomst aantrekkelijk voor onze toeristen, wat tenslotte voor groot deel van de mensen op het eiland een goede boterham oplevert. Hier hoort ook bij dat het wel goed is zoals het gaat, in de zin van niet bij willen leren. Denk aan: "als wij in Duitsland zijn, spreken ze toch ook geen Nederlands tegen ons?" dat soort opmerkingen. Leergierigheid moet blijven, ook al worden we ouder. Vloeiende communicatie is niet nodig, maar extra inzet komt de economie tegen goede, geloof mij maar!

Goede herinnering aan Texel?

Tja, beetje moeilijk te beantwoorden voor iemand die haar hele leven al hier woont. Vrijwel al mijn herinneringen liggen hier.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat er veel gebouwd wordt met een klasse woningen die op Texel eigenlijk niet thuishoort. Je ziet dat op de andere Waddeneilanden, alles wordt volgebouwd met huizen/appartementen die enkel een paar weken per jaar bewoond worden en verder leegstaan. Willen we in de komende jaren van Texel een tweede Ibiza maken met veel te luxueuze accommodaties? Willen wij dat echt? Ik vind persoonlijk dat we een echt familie-eiland moeten blijven met vakantiewoningen met een goede prijs/kwaliteitsverhouding, dan komen onze gasten tenminste elk jaar weer terug.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De rust en de ruimte die we hier hebben in de winter… Ik weet dat menig overkanter hier stikjaloers op is. Waar mensen in heel Nederland tegenwoordig op zoek zijn naar wat ''thuis'' is, hebben wij hier op Texel een vrij sterk ontwikkeld besef van een eigen identiteit en de meesten willen nooit meer weg of komen hoe dan ook weer terug.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Laten we er vanuit gaan dat we ons bedrijf dan in kwalitatieve zin uitgebouwd hebben en dat Texel dan nog steeds zo booming als nu… Dan kan het toch niet meer stuk?

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou graag Ed van Bommel in de volgende aflevering zien.