Oprichting van 'De Kop Werkt' in Kaap Skil in Oudeschild in maart 2013.
Oprichting van 'De Kop Werkt' in Kaap Skil in Oudeschild in maart 2013. Foto: Jeroen van Hattum

Samenwerkingsprogramma "De Kop Werkt" kent lange aanloop

Maart 2013. Een groep bestuurders van Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en de provincie zijn bij elkaar in Kaap Skil in Oudeschild om te praten over het nieuwe, net opgezette, regionale samenwerkingsprogramma De Kop Werkt.

Het samenwerkingsprogramma behelst een serie van tientallen projecten en initiatieven om de Noordkop op diverse vlakken verder te ontwikkelen. De plannen zijn ambitieus, maar het duurt en het duurt voordat het allemaal daadwerkelijk van de grond komt. In januari 2015 komt het tot een herstart. De provincie heeft voor De Kop Werkt €15 miljoen klaar liggen (nog een erfenis van het afgeblazen project Wieringerrandmeer) en het is zaak voor de regio om dat bedrag niet door de vingers te laten lopen. In januari 2015 zijn de provinciale verkiezingen in aantocht en het is op dat moment niet denkbeeldig dat de toezegging van €15 miljoen na de verkiezingen op de achtergrond geraakt.

De herstart heeft effect. De spreekwoordelijke stofkam gaat door alle plannen die op tafel zijn verschenen, de agenda's worden opnieuw bepaald en uiteindelijk komt het tot vier centrale thema's voor de Kop Werkt: ontwikkeling van de havens, aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, destinatiemarketing en het regionaal ambitiedocument waarin alle uit te voeren plannen worden beschreven.

Texel haakt af bij het thema destinatiemarketing, maar dat is geen verrassing. Het eiland neemt inmers een geheel eigen positie in bij het aantrekken van toeristen. Elkaar wat gunnen is in januari 2015 het toverwoord om samen verder te gaan. Het duurt daarna nog twee jaar totdat de wethouders van de vier gemeenten en gedeputeerde Jaap Bond van de provincie deze week eindelijk definitief het startsein konden geven. De tijd was volgens wethouder Hennie Huisman nodig om alles goed in de steigers te krijgen. "De Kop Werkt heeft een lange aanloop gehad, maar daardoor is wel alles goed uitgediscussieerd en kan iedereen erachter staan."