Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Verdeelmodel

"Een leuk plan, maar welk verdienmodel zit er aan vast?", vroeg een ondernemer. Met andere woorden: hoe zorgen we dat wat we doen geld oplevert? Goeie vraag. Want geld verdienen is geen vanzelfsprekende zaak in deze tijd, die bol staat van veranderingen en waarin de ene introductie de andere inhaalt. Winkeliers, logiesverstrekkers, boeren, vissers en andere ondernemers weten er alles van.

Op Texel kennen we heel wat verdienmodellen. Maar het zijn toch vooral onze gasten die zorgen dat er hier geld binnenkomt. 900.000 toeristen gaven hier vorig jaar met elkaar €700 miljoen uit (bron Retailvisie Texel - Voorzieningenstructuur 2025). Dan is er nog de landbouw, jaarlijks goed voor ruim €60 miljoen aan omzet, de visserij en andersoortige bedrijven die een flinke duit in het zakje doen. Al die verdienmodellen leveren dus een flinke berg met geld op. Natuurlijk gaan de kosten voor de baten uit, maar daarover geven de rapporten geen uitsluitsel.

Genoeg over verdienmodellen. Lucas Meijs, hoogleraar Strategische Filantropie en Vrijwilligerswerk, introduceerde tijdens het Texelfondspodium het begrip "verdeelmodel". Met andere woorden: hoe verdelen we het geld dat we verdienen? Na afloop sprak ik daarover met een bezoeker. Hij vond dat Texelaars wel wat meer aan filantropie mogen doen. "We verdienen met z'n allen veel aan het gegeven dat we op Texel zitten. Maar wat geven we terug?" Ik zei: "Bedrijven doen veel aan sponsoring." Maar dat bedoelde hij niet. Hij rekende voor: "Stel dat we één procent van de omzet in een fonds storten, om de kwaliteit van leven op ons eiland te verhogen." Wie kan rekenen, komt op een enorm bedrag, misschien wel meer dan de toeristenbelasting en het Texelvignet bij elkaar. Voor beter onderwijs, optimale verpleeghuiszorg, cultuur en andere zaken.

Er zal nog wel wat water door het Marsdiep moeten stromen eer hij iedereen zover heeft. Toch is het al in gang gezet: vandaag lees ik dat de Gouden Reaal in Den Hoorn met een deel van de jaaromzet het transport van hulpgoederen naar Roemenië betaalt. Hulde!

Gerard Timmerman