Wat ik zeggen wou

Nationaal Park

Van Don Boot en Eric Hercules kreeg ik de informatie dat het bestuur had "besloten niet meer met de heer Lindeboom als voorzitter van nationaal park Duinen van Texel (npDvT) door te gaan"

Is deze coup in overeenstemming met de statuten?

Op Texel ligt het mooiste nationaal park in het mooiste natuurgebied van Nederland. Bovendien is het waddengebied door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Dat trekt Texelaars, Nederlanders en buitenlanders. Deze toeristen komen naar Texel voor de natuur; om te genieten van de rust, ruimte en regeneratie van flora en fauna. De doelstelling van het npDvT.

Economisch gezien besteden zij geld aan shoppen, horeca, overnachtingen en toeristenbelasting dat ten goede komt aan alle Texelaars. Financieel gezien zijn zij van groter substantieel belang voor de hele bevolking dan Texelse landbouwers, die slechts incasseren voor het eigen gewin.

Het is mede daardoor onbegrijpelijk dat enkele Texelse bestuurders, die zichzelf uitgeroepen hebben als voorzitter en secretaris Han Lindeboom dechargeren op een moment dat hij zichzelf niet kan verdedigen. Deze universitair opgeleide natuursdeskundige, nationaal en internationaal hoog gewaardeerde academicus moet op Texel geapprecieerd worden en kan niet zomaar weggestuurd worden door enkelen, die niet niet veel voor het npDvT betekend hebben. Het huidige bestuur is één of twee maten te licht voor deze zwaargewicht. Ik vraag mij af wie er, in het belang van alle Texelaars, het nationaal park en allen die naar Texel komen, beter weggestuurd hadden kunnen worden. Bezint aleer ge doende zijt en doende denk dan nog.

Paul Kraaijenhagen

De Cocksdorp