Dertig miljoen beschikbaar voor tientallen projecten in Noordkop

De komende jaren is er dertig miljoen euro beschikbaar voor de Kop van Noord-Holland om de bereikbaarheid, werkgelegenheid, scholing, bedrijvigheid en het toerisme in de regio te verbeteren.

Na jaren van praten hebben de wethouders economie van Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon afgelopen week het startsein gegeven voor De Kop Werkt. Dat is een serie van tientallen projecten die voor de periode 2017-2010 voor de Noordkop op stapel staan. De provincie draagt €15 miljoen van het bedrag bij, de vier Noordkopgemeenten eveneens €15 miljoen. Dat is naar rato. Van dat bedrag komt €1,2 miljoen bij Texel vandaan.

Voor komend jaar staan er voor Texel in ieder geval drie belangrijke projecten op stapel: er wordt vanuit De Kop Werkt €1,5 miljoen beschikbaar gesteld voor Planet De Koog. Daarnaast is er €150.000,- beschikbaar voor het opstellen van een bereikbaarheidsplan voor de regio waarin ook de doorstroming in Den Helder van en naar de boot wordt meegenomen. Volgens wethouder Hennie Huisman hebben Texel en Den Helder daar tijdens de voorbereidingen van De Kop Werkt de nodige aandacht voor gevraagd.

Er komt €462.500,- beschikbaar voor het opstellen van plannen om de scholing voor beroepen in de regio (toerisme, techniek, energie en de agrarische sector) te verbeteren. Op Texel zijn daar onder meer TOP, OSG en Horeca Texel daarbij betrokken. Huisman: "De behoeften zijn in beeld gebracht. Het is nu zaak om te zien wat er realistisch is en hoe we de scholing verder vorm kunnen geven."

De provincie heeft een projectleider beschikbaar gesteld om De Kop Werkt te begeleiden. De vier gemeenten stellen elk ambtelijke uren beschikbaar en er is ruimte om extern begeleiding in te huren. Meer over De Kop Werkt op pagina 3.