Gedeputeerde Jaap Bond gaat voorop bij de voorjaarswandeling over de Texelse etappe van het Noord-Hollandpad.
Gedeputeerde Jaap Bond gaat voorop bij de voorjaarswandeling over de Texelse etappe van het Noord-Hollandpad. Foto: Gerard Timmerman

Noord-Hollandpad, schapen en roofvogels

"Wandelen is fantastisch. En goed voor je lijf. Je maakt je hoofd er mee leeg en het is goed voor hart en spieren." Volop enthousiasme bij gedeputeerde Jaap Bond woensdagmiddag bij de wandeling over het Texelse Noord-Hollandpad.

Warme woorden bij de start van de traditionele voorjaarswandeling van de provincie in Schapenboerderij Texel van de familie Witte aan de Pontweg. Het was dringen geblazen, want door het gure weer van woensdag in combinatie met de toeristische drukte op het eiland waren veel toeristen op het idee gekomen om lammetjes, kuikentjes en andere dieren te knuffelen. Sinds de bezoekboerderij drie jaar geleden naar Noord-Haffel verhuisde, is het bedrijf uitgegroeid tot een trekpleister van formaat. Bij goed weer, en zeker als de weergoden het wat minder goed met ons voor hebben, zoals deze dag. Een Belgische mevrouw loopt er al uren rond en kan er geen genoeg van krijgen. "Alleen wordt er geen lammetje geboren." Dan hebben ze pech, want geregeld zijn bezoekers daar wel getuige van. Niet zelden roept dat emoties op. "Soms beginnen ze er van te huilen", vertelt schapenboer Hans Witte. Geregeld neemt hij de gasten mee naar buiten, voor een demonstratie schapendrijven met zijn drie Keltische honden Skip, Rasja en Bowie. Zodra hij het commando "Ros" geeft sprinten de honden het land in, om enige ogenblikken later met de kudde schapen terug te komen. Het bespaart de boer menig lange wandeling.

Het tafereel vormt de inleiding tot de wandeling over het oude land van Texel, maar niet voordat Willem ("Sjeik") Bakker het woord krijgt. Het onderwerp bevreemdt veel wandelaars, velen zijn op deze vrolijke bijeenkomst niet gekomen om de bezorgde Texelaar aan te horen over de teruglopende stand van de weidevogels, met name de grutto. "Nog even en hij is uitgestorven." Het steekt hem dat in menige discussie de boeren de schuld krijgen. Bakker pleit voor een onorthodoxe aanpak: "Een no fly zone voor roofvogels. De stand van de roofvogels moet gereguleerd worden." Akkerbouwer, nestbeschermer en winnaar van de Gouden Lieuw Jacob Lap van de Hemmerkooi onderschrijft zijn verhaal vanuit de praktijk. Hij verhaalt over een akker waarop tientallen paartjes kievieten broedden. "In het bosje vlakbij zat een buizerd." Uiteindelijk haalden volgens Lap maar twee broedsels de eindstreep. "De druk van de roofvogels is veel te groot."

Genoeg gesproken, de wandelaars staan te trappelen. Voorop gegaan door Jaap Bond en Marian Merkelbach, voorzitter van natuur- en landschapsvereniging De Lieuw, begint de wandeling. Via de Leemkuil de Holle weggetjes in, richting Zuidhaffel en verder. Een mooie gelegenheid Bond aan zijn jasje te trekken over het pleidooi van Bakker, waarop hij binnen niet reageerde. "Als provincie faciliteren we de bescherming van weidevogels. Door vernatting van agrarische gebieden en andere maatregelen. Zo creƫren we weidevogels concentratiegebieden." Op Texel zijn die er niet, maar via beheers- en andere maatregelen wordt de weidevogelstand wel gestimuleerd. Merkelbach vertelt hoe bijvoorbeeld het land van hoeve Katwijk in de PH-polder zodanig wordt beheerd, dat de muizenstand wordt gestimuleerd. Muizen als prooi voor roofvogels en bliksemafleider voor jonge weidevogels. Zouden roofvogels dat onderscheid maken?, vraag ik me af.

De wandeling gaat verder. Vanaf het noordpuntje tot de boot heeft de Texelse etappe van het NH-pad een lengte van 60 km. De route van 12 van vandaag gaat via Oudeschild, de Schans, de oude PH-dijk, Wezenspyk, terug naar de schapenboerderij. Meer op www.noordhollandpad.nl.