Een giraffe gemaakt van aangespoelde teenslippers uit de oceaan.
Een giraffe gemaakt van aangespoelde teenslippers uit de oceaan. Foto: Jeroen van Hattum

Kunst van aangespoelde teenslippers uit oceaan bij Flora

Een giraffe, gemaakt van oude teenslippers uit de oceaan, is de blikvanger van een tijdelijke expositie die woensdag bij schipbreuk- en juttersmuseum Flora is geopend.

Tot en met 15 september zijn er diverse dieren en andere voorwerpen, gemaakt van teenslippers, te zien in een nieuwe expositieruimte van het museum aan de Pontweg. Ze zijn gemaakt in Kenia bij het bedrijf Ocean Sole dat zich al langere tijd toelegt op het recyclen van aangespoelde slippers in kunst. André Eelman van Flora las er een tijd geleden een artikel over in de krant en besloot samen met Judith Vlaming - Van der Zee, dat het wel iets voor Flora zou zijn.

Nicholas Ninaber van Eijben, die samen met zijn broer Michael, de kunst van Ocean Sole naar Europa haalde, vertelde bij de opening dat het project in Kenia aan tientallen mensen werk biedt en dat er meteen iets wordt gedaan aan de vervuiling van oceaan en strand door slippers in het water. "We zitten op zeker vierhonderdduizend slippers die per jaar tot beelden worden recycled. Voor veel mensen in ontwikkelingslanden zijn teenslippers het enige dat ze als schoeisel kunnen kopen. Het is een grotere markt dan de markt in sportschoenen."

De slippers worden in Kenia aan elkaar gelijmd en door ambachtslieden bewerkt tot beelden. Volgens wethouder Eric Hercules past de nieuwe expositie goed bij Flora en Texel.

Hij kaartte aan dat Jan Andries van Franeker uit Oudeschild een belangrijke rol heeft gespeeld om de vervuiling van zee en oceaan met plastics onder de aandacht te brengen. De wethouder noemde jutters als eerste mensen die in de gaten hadden dat je afval uit zee goed kunt hergebruiken. Hij wees erop dat er nu een giraffe en een neushoorn bij Flora staan, maar dat het geen kwaad zou kunnen als ze in Kenia ook beelden van zeehonden van teenslippers gaan maken.

De tijdelijke expositie is de eerste in een nieuwe expositieruimte die Eelman en Van der Zee op het terrein van Flora hebben ingericht. Een werkschuur waarin nog oud materiaal stond, werd er speciaal voor ingericht. Eelman: "Vorig jaar hadden we ook twee tijdelijke exposities, maar die hingen tussen de rest in en vielen daardoor eigenlijk niet op." Ninaber van Eijben liet weten dat Ocean Sole geen goed doel is, maar gewoon een bedrijf waar kwaliteit moet worden geleverd om te kunnen bestaan. "We willen niet afhankelijk zijn van subsidies, dat is geen waarborg voor je toekomst."