Hoornder "slagader" dicht door straatwerk

Groot ongenoegen in Den Hoorn over de werkzaamheden aan de Kerkstraat waarmee maandag een begin is gemaakt. "Dit is de hoofdslagader voor Den Hoorn, het economisch verkeer ligt plat", vertelt ondernemer Minne Goënga.

Het betreft werkzaamheden aan onder meer het riool, waarvoor de Kerkstraat is open gelegd. Goënga: "Dit had zo nooit mogen gebeuren. Van oktober tot en met maart gebeurt er helemaal niets, en ineens gaan ze hier aan het werk. Vorige week woensdag kregen we een brief in de bus dat er donderdagavond een bijeenkomst was. Maandag zijn ze begonnen. Morgen is het Goede Vrijdag, de paasdrukte staat voor de deur. "Wij zijn vanaf die kant niet bereikbaar, Loodsmanswelvaren niet via het Hoge Achterom, Inn de Knip. Het is gewoon absurd om de weg nu open te breken. Je gaat nu toch ook niet de Kikkertstraat openbreken."

Bijkomend probleem is dat een groot deel van het dorp door de werkzaamheden deze week verstoken raakte van internet, tv, radio en telefoon. Het zou hierbij met name gaan om klanten van KPN. Volgens één van de gedupeerden ontstond de storing dinsdagavond. "En de monteur moet van de overkant komen. Gisterenavond uitgevallen en morgen gaan ze kijken", vertelden ze woensdag. Goënga: "De straat staat vol busjes, het ene bedrijf is bezig met reparatie van de ene leiding, terwijl de andere leiding wordt geraakt. Er is totaal geen coördinatie, niemand die het begrijpt." Het 4G-netwerk werkte gelukkig wel, zodat de bewoners niet helemaal naar de oertijd werden teruggeworpen.

De gemeente stuurde op ons verzoek bijstaande reactie: "Momenteel vinden werkzaamheden plaats in de Kerkstraat in Den Hoorn. Bewoners en bedrijven rondom De Naal, Kerkstraat en Herenstraat zijn daarover vorige week geïnformeerd tijdens een bewonersavond. De gemeente Texel werkt momenteel aan de vervanging van het riool. Gelijktijdig vervangt PWN de waterleiding en Liander een stroomkabel in de straat. Het streven is dat de werkzaamheden in de Kerkstraat begin mei afgerond zijn. Tijdens het paasweekend, vanaf donderdagavond, is de straat voor verkeer toegankelijk. Vanaf dinsdag 18 april worden de werkzaamheden hervat en is de Kerkstraat enkel voor bewoners te voet toegankelijk. Als de werkzaamheden in de Kerkstraat zijn afgerond wordt het riool op een gedeelte van het Hoge Achterom vervangen. Dat wordt op 2 juni afgerond."