Jan van der Star en Remko Nagtegaal zijn klaar voor de Zestig van Texel.
Jan van der Star en Remko Nagtegaal zijn klaar voor de Zestig van Texel. Foto: Jeroen van Hattum

'Bij vuurtoren spoot water uit de schoenen'

Ze zijn er klaar voor. Jan van der Star uit Den Burg en Remko Nagtegaal uit Eierland verschijnen maandagochtend aan de start van de veertiende Zestig van Texel om de 60 kilometer rond het eiland te lopen.

Voor Jan (66) wordt het de zevende en de laatste keer dat hij de 60 kilometer loopt. Het is prachtig om te doen, hij praat er met passie over, maar op een gegeven moment is het ook wel een keer mooi geweest. Het trainen vergt de nodige energie. "Maar ik heb nog een beker te verdedigen, dus ik ben van de partij."

Voor Remko (48) is het eerder andersom. Hij vertelt vooral van het trainen te genieten, met als extra beloning het lopen van de Zestig zelf. Hij doet voor de vijfde keer mee. Twee keer liep hij de 60 km uit, twee keer staakte hij voortijdig de strijd. Kwestie van luisteren naar het lichaam en tijdens het lopen voelen of het wel of niet goed zit. Twee jaar geleden stopte Remko voortijdig. Daar stond vervolgens tegenover dat hij in het najaar met veel succes aan een marathon meedeed.

De afgelopen weken hebben beiden het relatief rustig aan gedaan om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Jan deed zondag nog wel mee aan de Halve van Den Helder waar hij 1:56:07 uur over de 21 km liep. Zijn streeftijd is komende maandag 6 uur en 10 minuten. "Maar het is straks per etappe zien hoe het allemaal gaat." Hetzelfde geldt voor Remko. Het is nog spannend wat het weer gaat doen. Vermoedelijk wordt het warm aankleden en voorbereid zijn op regen. "We hebben het wel eens eerder gehad dat het water bij de vuurtoren uit je schoenen spoot." Volgens Jan zou het wel zonde zijn voor de toeschouwers als het maandag daadwerkelijk regent.

Het stuk langs de Waddendijk richting Oosterend en richting Oudeschild noemen ze als het beroerdste stuk om te lopen, vooral omdat het daar gevoelsmatig lang kan duren. Eenmaal bij Oudeschild wordt het volgens Remko allemaal anders. Dan is de finish bij Stayokay aan de Haffelderweg nabij en voelt het heerlijk om dat laatste stuk te lopen.

Start

De 120 kilometer start maandagochtend om 4:35 uur bij het NIOZ. Om 10:35 uur starten daar de lopers op de 60 km, gevolgd door de estafetteploegen. De eerste lopers worden vanaf 14.30 uur verwacht bij Stayokay waar tot 17.35 uur de finish wordt geregistreerd.

Pascal van Norden uit Gouda en Huub van Noorden uit 's-Heer Abtskerke zijn volgens de organisatie kanshebbers op de 60 kilometer, evenals Iwan Kamminga uit Nieuwe-Pekela die in 2015 won. Hij was door een missie in het buitenland de afgelopen tijd echter minder in de gelegenheid om te trainen.

German Silva onbreekt, omdat hij in Boston de marathon loopt. Bij de vrouwen worden Nathalie Dragt uit Den Helder, Bertine de Vries uit Gasselte, Joline van Hooff uit Utrecht, de Britse Belinda Hall, Ida Verduin uit Schagen en Anita Spieker uit Deventer als kanshebbers voor de overwinning op de 60 km gezien.

De Belgen Werner Roels en Peter Palmans zijn favoriet op de 120 kilometer. Bij de dames zijn dat Leonie Ton uit Wissenkerke, oud-winnares Wilma Dierx, Linda Voets en Maartje Bastings. In totaal doen er 33 lopers mee aan de 120 km. Bij het Turfveld, de Slufter en hotel Prins Hendrik zijn de wisselpunten.