Herman den Heeten en Marga Ven (rechts) waren aanwezig bij het vertrek van de vrachtwagen.
Herman den Heeten en Marga Ven (rechts) waren aanwezig bij het vertrek van de vrachtwagen. Foto: Jeroen van Hattum

'We wilden graag wat terug doen'

De Stichting Hulp Oost-Europa heeft dinsdag alsnog een transport met hulpgoederen naar Roemeniƫ kunnen sturen.

Het ontbeert de stichting momenteel aan geld voor de brandstofkosten. Henk den Heeten en Marga Ven uit Amstelveen, eigenaren van de Gouden Reaal in Den Hoorn, besloten een helpende hand toe te steken en betaalden het gehele transport dat nu plaatsvindt. "We hebben een goed jaar achter de rug en een goede omzet gedraaid, dus we wilden graag wat terug doen", vertellen Marga en Henk die dinsdag bij het vertrek van de vrachtwagen aanwezig waren.

De goederen gaan onder meer naar een vakantieoord voor kinderen in de buurt van de stad Brasov. "Dat is een plek waar tachtig tot honderd kinderen vakantie kunnen vieren. We vonden het een mooie gedachte om met behulp van vakanties elders ook vakanties mogelijk te maken." Er gaan honderd matrassen, stapelbedden, linnengoed en kinderspeelgoed naar het Roemeense vakantieoord. Volgens Ria van der Vis van de Stichting Hulp Oost-Europa gaat er ook een kleine keuken naar het vakantieoord waar kinderen mee kunnen koken. "Dat komt onder meer bij Hoornenburg in Den Hoorn vandaan." Ze gaf aan blij te zijn met de helpende hand van de eigenaren van de Gouden Reaal. "Op die manier kunnen we dit transport laten plaatsvinden."

Aan goederen ontbreekt het Hulp Oost-Europa niet. In de schuren van de stichting staat vanalles dat onder meer afkomstig is van logiesverstrekkers. Marga: "Je moet regelmatig ontwikkelen en nieuwe spullen aanschaffen en dan is dit een goede bestemming voor de spullen waar je afscheid van neemt."

Volgens Ria van der Vis zitten er bij het transport ook goederen voor gezinnen in Brasov en omgeving. Dat wordt via contactpersonen van Hulp Oost-Europa ter plekke verspreid onder mensen die onder het bestaansminimum van tweehonderd euro per maand leven. Er gaan onder meer schoenen en kleding naar kinderen, zodat zij in staat zijn om naar school te kunnen gaan. Ria: "Daarmee bieden we hen hopelijk de mogelijkheid op een betere toekomst."