"Onveilige situaties door fietsen en wandelen in Weverstraat"

Het is een bekend fenomeen in Den Burg: fietsers die tussen de voetgangers door in de Weverstraat fietsen.

Monique Veldhuijzen uit Oudeschild heeft het college opgeroepen daar toch eens nader naar te kijken, omdat het soms zeer onveilige situaties en bijna ongelukken oplevert. Dat is vooral wanneer het druk is in de Weverstraat. "Het winkelend publiek dat heerlijk loopt te slenteren versus de fietsende Texelaar met haast om aan de andere kant van Den Burg te komen."

Veldhuijzen vraagt het college om meer duidelijkheid te scheppen, zodat bijna-ongelukken en onveilige situaties teruggedrongen kunnen worden. In een brief aan burgemeester en wethouders draagt ze drie mogelijke oplossingen aan voor het probleem.

Fietsen alleen toestaan vóór 10:00 en na 18:00 uur, realisatie van een duidelijk gemarkeerde fietsstrook of duidelijker aangeven dat het betreffende gebied primair bedoeld is voor wandelaars en dat fietsen slechts gedoogd wordt.

"Het is nu niet uit te leggen aan de meeste gasten van dit winkel- en horecagebied, en dan vooral de kinderen, dat je op een promenade loopt en vervolgens omver kan worden gefietst." Volgens Veldhuijzen is dat niet wenselijk voor gasten die aan het winkelen zijn.

Op het moment mogen fietsers en voetgangers gewoon gebruik maken van het centrum van Den Burg. Wel geldt de spelregel dat fietsen tijdens de markt op maandag en tijdens de zomermarkten op woensdag verboden is. Dat heeft het college op 14 juni 2002 bepaald en dat is nog steeds van kracht.