"Geen aantasting van woongenot"

Aantasting van het woongenot van bewoners aan de Ploosterstraat en het risico van precedentwerking.

Dat waren voor het college redenen om de familie Dekker van bed- and breakfast De Moerbei in de Kikkertstraat in De Cocksdorp geen toestemming te geven het groentje achter de Ploosterstraat te gebruiken als doorgang naar hun achtertuin om auto's te laten parkeren. Het groentje is te bereiken via een doorgang tussen twee huizen en die is volgens het college smal, waardoor het woongenot van de direct aanwonenden zou worden aangetast. Volgens het college bestaat ook het risico dat meer bewoners met een tuin die grenst aan het groentje in de achtertuin willen parkeren en de auto's daarvoor via het groentje willen laten rijden. Volgens het college is dat niet wenselijk.

Alternatieven als recht van overpad naar de achtertuin via de buren of parkeren op het terrein van de voormalige supermarkt boden volgens burgemeester en wethouder geen oplossing. In de voortuin van De Moerbei is plek voor één auto, maar uitbreiding naar meer is volgens het college niet gewenst. Volgens de parkeernormen uit 2015 zou De Moerbei met drie kamers voor logies en ontbijt 1,8 parkeerplaatsen moeten hebben. Wat het college betreft, komt de ene in de voortuin van De Moerbei en wordt voor de andere gebruik gemaakt van het dorp zelf.

Volgens het college is het groentje eigendom van de gemeente, waardoor het ook aan de gemeente is om te bepalen welk gebruik in privaatrechtelijke zin wordt toegestaan. Wethouder Frank Kingma heeft aangegeven dat de ontwikkelingen van bed and breakfast in relatie tot het parkeren per dorp nog eens tegen het licht moeten worden gehouden. Vanuit De Moerbei werd ook aangegeven dat er op het groentje bouwwerken te ver naar achteren staan, waardoor de achtertuin van De Moerbei moeilijk te bereiken is. Daarover is in de gemeentelijke stukken verder niets beschreven.