De Leemkuil in het Hogeberggebied.
De Leemkuil in het Hogeberggebied. Foto: Jeroen van Hattum

'Leemkuil voor afvoer verkeer'

De Leemkuil zou ingezet kunnen worden om verkeer van het bedrijventerrein in Oudeschild in de toekomst richting de boot te laten rijden.

Dat voorstel deed Jan Aris Eelman van Eiland Belang woensdag tijdens de commissievergadering. Hij speelde in op een toename van verkeer in en om Oudeschild als het bedrijventerrein aan de Laagwaalderweg met 4,5 hectare wordt uitgebreid. Dat zou tot meer verkeer op de haven kunnen gaan leiden.

Eelman bracht in herinnering dat vrachtwagens van de oude melkfabriek vroeger ook via de Leemkuil naar de Pontweg reden. Hij opperde het idee om verkeer naar het bedrijventerrein in de toekomst via de Redoute naar het bedrijventerrein te laten komen, waarna het via de Leemkuil richting de boot zou kunnen.

Het idee viel niet goed bij de andere partijen, met uitzondering van GroenLinks. Jaap Vlaming vond het nog een keer verbreden van de Redoute om een uitgebreid bedrijventerrein aan te kunnen geen optie meer. Texels Belang partij zag het niet zitten om vrachtverkeer door het Hogeberggebied te laten rijden. Veronne Koot wees erop dat het ook een waterwingebied betreft. Volgens Remko van de Belt (PvdA) zou omleiden via de Laagwaalderweg richting De Waal geen verkeerd idee zijn. Frans Visman (D66) vond het te vroeg om al met concrete voorstellen te komen.

Burgemeester Michiel Uitdehaag liet weten dat het college bezig is met de infrastructuur in Oudeschild.